Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
EKOLOGIJA / MORE
Pepeljara

Puši ekološki:
Sunce izradilo papirnate pepeljare za plažu – u hrvatskom Jadranu godišnje 500 milijuna opušaka

Pepeljara

Splitsko Sunce – Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj javlja kako su izradili papirnate pepeljare za plažu. U te pepeljare pušači trebaju nakon što popuše cigarete zbrinuti svoje opuške, a onda je baciti u obližnju kantu, kako se pojašnjava. To je bolje nego da opuške ostave na plaži, jer se tamo razgrađuju do 15 godina. Ako je pak bace u more, onda se navodno razgrade za 5 godina, ako je prije toga ne progutaju nedužne ribe i hobotnice, dok ih još ima. Netko je izbrojao kako se na hrvatskoj obali Jadrana godišnje u more ili na plaže odbaci čak – 500 milijuna opušaka. Nezgodno.

– Opušci od cigareta predstavljaju veliki problem na plažama, kako ekološki tako i estetski. Kao rješenje, Udruga Sunce je u sklopu ML Repair projekta izradila besplatne papirnate pepeljare za na plažu. Jednokratne (ili višekratne) pepeljare izrađene su od biorazgradivog papira te na sebi imaju upute za jednostavno sastavljanje. Koriste se na način da se u samu pepeljaru stavi pijesak, a pepeljare zabodu u tlo da mogu nesmetano stajati. Nakon korištenja, pepeljara se izvadi iz pijeska, a pijesak koji je unutra izađe kroz rupicu na dnu pepeljare. Opušci s pepeljarom bacaju se u obližnju kantu za smeće.  Većina opušaka nažalost završi u pijesku ili u moru.  Stručnjaci navode da se na hrvatskom dijelu Jadrana godišnje odbaci 500 milijuna opušaka, koji se potom pronalaze u želucima  ptica, riba, kitova i drugih morskih organizama. Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive na našim plažama direktno su pogođeni zagađenjem plaže od opušaka cigareta. Osim toga, UV zrake potiču razgradnju celuloznih vlakana iz opušaka koje su sastavom slične  plastici koji prelaze u zemlju i površinske vode pa i na taj način predstavlja opasni otpad. Stoga pušače na plaži želimo potaknuti da koriste pepeljare i time doprinose zaštiti okoliša, da naša obala bude čista i bez smeća! – vele u Suncu.  

Pepeljara

Cilj ML-REPAIR projekta (REducing and Preventing, an integrated Approach to Marine Litter Management in the Adriatic Sea) je sprečavanje i smanjivanje unosa i raspršivanja otpada u Jadranskom moru. U sklopu projekta je također izrađen video ”Let’s beach about it!”, s inspirativnom porukom: ”Uživaj u plaži, ali je ostavi čistom. Svaki put kad kreneš s plaže, pokupi dio otpada bilo da je tvoj ili tuđi.”

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI