Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
brejkingnjuz
Glupani bez granica: Ultradesničari zabranjuju plakat za regatu Barcolanu radi natpisa – ‘Svi smo mi na istom brodu’

Glupani bez granica:
Ultradesničari zabranjuju plakat za regatu Barcolanu radi natpisa – ‘Svi smo mi na istom brodu’

Glupost i glupani ne poznaju granice, poznato je od ranije. Budaletina ima posvuda. Svježi prekogranični primjer stiže iz nedalekog Trsta. Tamnošnja aktualna ultradesničarska vlast nije naumila zabraniti nastup nekog benignog vokalno-instrumentalnog sastava iz Srbije nego se pak okomila na jedan plakat, i to plakat za najveću svjetsku jedriličarsku regatu – Barcolanu. Barcolana je regata koja se već 50 godina održava druge nedjelje u listopadu te je svojevrsni međunarodni jedriličarski praznik na kojemu zaplovi više od dvije tisuće brodova.

Ove je godine vizualno rješenje plakata povjereno Marini Abramović, glasovitoj svjetskoj umjetnici (umjetnost studirala u Beogradu, postiplomski na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti), u kooperaciji s umjetničkim direktorom Barcolane Matteom Bartolijem i Carlom Bachom, koji je inače kreativni šef u poduzeću koja proizvodi kavu – Illycaffè (tvrtka je i jedan od sponzora regate).

Barcolana (foto: Barcolana)

Ultradesnu hajku na Barcolanu je izazvao jedan natpis, odnosno poster na kojemu Marina Abramović razvija bijelu zastavu na kojoj piše: WE’RE ALL IN THE SAME BOAT.

Nautičar Mao Ce-tung

Svi smo mi na istom brodu – univerzalna je poruka koja se često upotrebljava, posebice kada se ističe važnost empatije, humanosti, međusobnog razumijevanja i poštivanja, te kada se poziva na mudrije sagledavanje i razumijevanje svijeta i svrhe ljudskog postojanja. Kao mudronosnu i slikovitu metaforu znaju je koristiti i kršćani i muslimani i budisti i duhovnici različitog usmjerenja, kao i ekolozi, kapetani plovila itd.

Ali zasmetala je nekim tamnošnjim glavama, ponajviše Paolu Polidoriju, tršćanskom dogradonačelniku i članu ultradesne partije Lega Nord , inače imenjaku talijanskog kardinala koji je živio u 17. i 18. stoljeću.

 

Paolo Polidori (foto Facebook)

– Ovaj plakat nazivaju „horrendum opus”. To je instrumentalizirano grozno djelo politike. Kao što je dogovoreno, ovaj plakat neće se moći vidjeti na području Trsta – zaprijetio je zabraniteljski nastrojen  na Facebooku taj tršćanski političar koji uvodi cenzuru na plakat s gore navedenom porukom.

Zaprijetio je i kako će tršćanska vlast povući 30 tisuća eura sponzorstva za Barcolanu, jer taj nautičarski plakat podsjeća na kineskog vođu Mao Ce-tunga, te da je poruka pro-emigrantska. Paolo i kolege su, dakako, veliki borci protiv dolaska migranata u Italiju, pa smatraju kako se ovim plakatom zapravo kritizira po mnogima nečovječno nastojanje ultra-desničarske Lege koju podržava i ministar vanjskih poslova Matteo Salvini, a kojim se nastoji u svim talijanskim lukama zabraniti pristajanje spasilačkim brodovima koji su od smrti u Mediteranu spasili očajne migrante.

– Poruka postera je naglasiti jednostavan i krucijalan aspekt: iako smo na različitim brodovima, ialko se natječemo za najbolji rezultat, mi istodobno jedrimo na istoj planeti, a koju je neophodno čuvati i štititi svakodnevno. Kako bismo u tome uspjeli, moramo postrance staviti individualnost i sebičnost i početi se ponašati kao da smo dio jedinstvene posade koja se natječe na regati. Poruka je univerzalna: bilo u sportu, očuvanju planete ili nekoj drugoj globalnoj akciji, mi se moramo udružiti i biti jedan tim! Mi smo bili fascinirani ovom porukom koja savršeno odgovara našoj utrci. Ne isključujemo da poster može imati i druga značenja…. – pojasnio je Mitja Gialuz, predsjednik Jedriličarskog društva Barcola i Grignano (Società Velica di Barcola e Grignano).

Internacionalni glupani

– Nema to veze s ekologijom… – odgovara na ovo pojašnjenje gore navedeni Paolo Polidori.

U međuvremenu, kao i u vrijeme sličnih događanja s nekim hrvatskim plakatima, kazališnim predstavama i koncertima, i u Italiji je takva huškačka i cenzorska ultradesna politika naspram umjetnosti i kulture prožeta širenjem mržnje i netolerancije protiv migranata i neistomišljenika uspjela efikasno polarizirati društvo, pa se o ovoj aferi ne prestaje raspredati po talijanskim medijima.

– Ova tršćanska epizoda je postala tužna i uznemirujuća afera s političkim potpisom u kojoj se jasno i neskriveno želi represivnim metodama nasrtati na umjetnost i kulturu – piše talijanska novinarka Helena Marsala na portalu Artribune u osvrtu na aktualnu nautičko-umjetničko-desničarsku aferu.

U svakom slučaju, rečenica ‘Svi smo mi na istom brodu’ i ovom se slučaju se pokazuje kao ispravna.

Kao i zaključak kako na palubi tog međunarodnog broda uvijek ima internacionalnih glupana.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI