Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
HRVATSKA
Ilustracija: Murter (foto TRIS/G. Šimac)

Murtersko-betinska kanalizacija:
Biti će puno raskopanih ulica, blata i prašine, ali ovo je najveći i najznačajniji projekt na našem otoku

Ilustracija: Murter (foto TRIS/G. Šimac)

– Zahvaljujemo se svima koji su svojim radom doprinijeli ovom velikom projektu, a osobito Ivu Marušiću i djelatnicima Hrvatskih voda, Vodovoda Šibenik te konzultantima koji su radili na aplikaciji. Molimo građane za strpljenje jer neće biti jednostavno, biti će puno raskopanih ulica, blata i prašine. Ali ovo je najveći i najznačajniji projekt na našem otoku koji je temelj dugoročnog održivog razvoja te će značajno doprinijeti zaštiti i očuvanja okoliša, a osobito našeg mora – izjavio je Toni Turčinov, načelnik općine, uoči sutrašnjeg potpisivanja Ugovora o sufinanciranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnje sustava odvodnje za aglomeraciju Murter-Betina.

Taj će se ugovor potpisati sutra u podne u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter, a tamo bi trebali biti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa svojom delegacijom te načelnici općina Murter-Kornati i Tisno.

Inače, projektom je predviđena izgradnja mreže odvodnje na područja naselja Murter i Betina duljine 30 kilometara, izgradnja 6 crpnih stanica te jednog uređaja sa pročišćavanje otpadnih voda. Ukupni troškovi projekta iznose nešto više od 113 milijuna kuna. Od toga 70% financira će se sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., 12% financirati će Hrvatske vode, 12% Republika Hrvatska i oko 6% lokalne jedinice samouprave odnosno Općina Murter-Kornati i Općina Tisno.

Radovi će početi početkom 2019. godine, a izgleda kako će potrajati gotovo četiri godine, jer se završetak projekta i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa do kraja 2022. godine.

 

Ilustracija: Murter (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI