Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
POLITIKA
Šibensko-kninska županija konačno je na korištenje dobila dio vojarne Minerska u kanalu sv. Ante

Šibensko-kninska županija konačno je na korištenje dobila dio vojarne Minerska u kanalu sv. Ante

Šibensko-kninska županija konačno je dobila na korištenje dio vojarne Minerska u kanalu sv. Ante. Trebalo je čekati “samo” 7 godina, 6 mjeseci i 2 dana, kako je to precizno odbrojala Anita Babačić Ajduk, ravnateljica županijske JU Priroda  koja je pokrenula projekt valorizacije kanala.

Ugovor o dodjeli na korištenje bivše vojarne Minerska Šibensko-kninskoj županiji danas su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i župan Goran Pauk, a potpisivanju je svjedočila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u okviru svog posljednjeg dana boravka u županiji.
Županijska Javna ustanova Priroda je već s pokretanjem projekta valorizacije kanala sv. Ante tražila od države Minersku no konačnoj odluci prethodila je duga borba kako je kazao župan Goran Pauk.
– Ovo je možda i jedan od najvećih događaja otkad smo krenuli u revitalizaciju Kanala sv Ante. Kad se sjetim koliko je truda uloženo da se područje Minerske vrati Šibenčanima, imam dojam da je cijeli događaj zaslužio predsjednički tretman. Ovaj iznimno vrijedan prostor vraćen je njegovim jedinim i pravim vlasnicima građanima Šibenika i županije. Pitanje upravljanja objektima u vojarni Minerska bilo je glavna kočnica u revitalizaciji kanala svetog Ante i možda čak i najveća prijetnja da razvoj tog područja ode u nekom krivom smjeru, kazao je župan Pauk.
Današnjim ugovorom o dodjeli prostora Minerske na upravljanje riješeni su svi imovinsko-pravni preduvjeti za provedbu druge faze projekta turističke valorizacije kanala svetog Ante.Valorizacija tog prostora je ključna za upravljanje tvrđavom svetog Nikole, istaknuo je Pauk.
-Minerska kao središte buffer zone i posjetiteljski centar za prezentaciju prirodne i kulturne baštine postaje jedan pristupni centar čitavog područja. Tu će biti smješteni svi popratni sadržaji potrebni za prihvat posjetitelja tvrđave. Sad nam slijedi potpisivanje ugovora, vrijednog 26 milijuna kuna, o uređenju posjetiteljskog centra, a financirati će se sredstvima iz europskih fondova. Time će Minerska konačno postati dnevni boravak Šibenčana i jedan važan faktor u kreiranju naše turističke ponude.
Usporedo s tim u tijeku je i izrada dokumentacije kao preduvjet i podloga za konačan projekt obnove i revitalizacije tvrđave svetog Nikole, zaključio je Pauk.
Inače, budući posjetiteljski, bi prema idejnom rješenju i arhitektonskom projektu obuhvaćao centralnu zgradu sa informativnim dijelom za posjetitelje, suvenirnicu, multimedijalno-prezentacijsku i konferencijsku dvoranu, sanitarni čvor, višenamjenski istraživački laboratorij, edukativni i gastro-prezentacijski centar.

– Minerska koja je nekad bila skladište straha za Šibenik i Hrvatsku danas postaje posjetiteljski centar. Ministarstvo državne imovine učinilo je napor da dođe do ovog ugovora. No nije to jedino što se za Šibenik i županiju čini, imali smo danas sastanak i sa svim gradonačelnicima i načelnicima te posebno sa gradonačelnikom Šibenika po pitanju najvećeg projekta -TEF-a za kojeg se nadam da će do kraja godine zaživjeti. To će biti povijesni čin za Šibenik i njegovu budućnost. Projekt Minerska i projekt TEF će biti takvi da Šibenik nakon toga gotovo neće biti prepoznatljiv, kazao je nakon potpisivanja ugovora ministar državne imovine Goran Marić.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je istaknula kako će projekt u kanalu svetog Ante dodatno valorizirati vrijednost Šibenika kao turističkog grada ali i pridonijeti razvoju i poticanju gospodarstva.
-Obišavši već 15 županija, dva najveća problema koja su se iskristalizirala su demografija i pitanje državne imovine, raspolaganje državnom imovinom, njeno propadanje i višegodišnje zaustavljanje razvojnih projekata. Bila je dobra odluke Vlade da se rješavanje državne imovine podigne na razinu ministarstva jer smo utvrdili koliko je to jedna od ključnih okosnica ne samo u razvojnim projektima županija već i kad je riječ i o ulaganjima u RH. Nadam se kako će nakon sastanka ministra Marića sa gradonačelnicima i načelnicima iz županije sav onaj popis projekata koji još stoje biti riješen u najkraćem mogućem roku, kazala je Kitarović.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI