Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
JEDRA / Sport
Europsko prvenstvo za radio-upravljane jedrilice klase IOM stiže u Rogoznicu

Europsko prvenstvo za radio-upravljane jedrilice klase IOM stiže u Rogoznicu

U Rogoznici će se od 6. do 13. travnja okupiti najbolji europski jedriličari u klasi International One Metre (IOM) ili skraćeno “jedan metar”. Prvenstvo će organizirati Jedriličarski klub Val iz Šibenika u suradnji s Općinom Rogoznica i TZ Rogoznica i Marinom Frapa kao generalnim sponzorom.

Domaćinstvo Europskog prvenstva radio-upravljanih jedrilica kruna je dosadašnjeg truda oko organizacije regata jedrilica klase IOM, koje se posljednjih 12 godina u Rogoznici organiziraju sredinom siječnja. Visoka razina organizacije, vrhunska konkurencija i fenomenalni uvjeti za jedrenje u Rogoznici rezultirali su time da su na dosadašnjim regatama nastupili predstavnici skoro svih europskih zemalja. Njihova pozitivna iskustva i konstantno vraćanje na ovu regatu ponukalo je vodstvo krovne organizacije ove klase da JK Valu izravno ponudi domaćinstvo za ovogodišnje Europsko prvenstvo.

(Foto: JK Val)

Da je njihova odluka bila podržana sa strane europskih modelara govori i podatak da su se nakon nekoliko organiziranih Europskih prvenstava prvi put sva raspoloživa mjesta popunila u prvom krugu prijava. Tako će u Rogoznici nastupiti predstavnici 18 različitih zemalja. Većina njih je naravno iz Europe, ali određen broj mjesta je uvijek rezerviran i za predstavnike s drugih kontinenata. Ovaj put su ta mjesta dodijeljena predstavnicima Japana, Tajlanda i SAD-a. Jedrit će se skoro cijeli tjedan. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se na Europskom prvenstvu u Rogoznici snaći Zvonko Jelačić iz splitskog JK Zenta, dvostruki (i aktualni) svjetski prvak.
Program regate predviđa obavezni pregled opreme i premjeravanja, što je najavljeno za 6. i 7. travnja. Sedmog travnja će se upriličiti i službeno otvaranje prvenstva, a s jedrenjima će se krenuti u nedjelju 8. travnja. Posljednji dan natjecanja bit će petak 13. travnja.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI