Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
KULTURA
UNESCO-va zastava zaviorila na tvrđšavi sv. Nikole (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

UNESCO stavio zastavu na šibensku tvrđavu sv. Nikole, zaštita može početi…

UNESCO-va zastava zaviorila na tvrđšavi sv. Nikole (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

U Šibenik je danas stigla UNESCO-va povelja, čime je okončan proces upisa tvrđave sv. Nikole na popis svjetske baštine UNESCO-a, kao kulturnog dobra u sklopu transnacionalnog projekta “Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća”.

To je onaj projekt koji su, u nedostatku inicijative iz Hrvatske, osmislili i prijavili naši prekomorski susjedi Talijani, u ožujku 2014. Projekt je prihvaćen ove godine u Krakovu i tako je Šibenik, uz London, Berlin, New Delhi i Peking, postao peti grad u svijetu koji ima više od jednog spomenika pod zaštitom UNESCO-a.
Projektom “Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća”, uz šibenskog sv. Nikolu, obuhvaćeni su utvrđeni gradovi Bergamo i Peschiera del Garda, zatim obrambeni sustav grada Zadra, kao i Kotor u Crnoj Gori.
Povelju je u Šibenik donio pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin, a dočekali su je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, šibenski biskup Tomislav Rogić i ostali mnogobrojni uzvanici.

Francesco Bandarin, šibensko-kninski župan Goran Pauk i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (Foto: Jozica Krnić/TRIS)

Svečanost svečanog dolaska svečane povelje UNESCO-a počela je svečanim vješanjem zastava na tvrđavi sv. Nikole, a onda i prigodnim govorima u Hrvatskom narodnog kazalištu u Šibeniku. Razlike u pristupu bile se i više nego vidljive. Domaćini iz Šibenika i Hrvatske bili su strogo ozbiljni, držali su se svečano i komemorativno, a pomno sročeni i bezgrešni govori bili su puni ponosa, uzvišene sreće i kilometarskih zahvala.
S druge strane, faca iz UNESCO-a Francesco Bandarin, zbijao je šale s pozornice. Poput one, koju je izrekao gledavši nasmijanog biskupa Tomislava Rogića, da je čuo da se na katedralu sv. Jakova, još jedan spomenik pod zaštitom UNESCO-a, spustio anđeo Europske unije, prisilivši crkvu da zavuče ruke u svoje džepove i da u obnovu tog znaka prepoznavanja Šibenika uloži vlastitih 15 posto.
U publici su bile i talijanske gošće, gradonačelnica Peschiere del Garda, Orietta Gaulli i vijećnica u istom gradu, Elisa Ciminelli. Mlađahne i dobro raspoložene, iskakale su iz gomile uštirkanih odijela i svečanih kompleta s teškim nakitom na plećima, u svom kožnom imidžu koji je sugerirao da se ne mogu odlučiti hoće li poslije uručenja povelje na koncert Radioheada ili AC/DC.
Iako je većina govornika isticala kako se radi o velikoj obvezi i preuzimanju odgovornosti, Francesco Bandarin zna ponešto o Hrvatima, pa je nekoliko puta uporno ponavljao da UNESCO-va markica na tvrđavi sv. Nikole nipošto nije kraj priče, već početak. Sada treba, naime, naći novac da se projekt revitalizacije realizira. Neće se to baš sad dogoditi preko noći, ali ipak pozivamo Šibenčane koji sv. Nikolu dugo ili nikad nisu posjetili, da to učine dok je još besplatno.
Naša fotoreporterka Jozica Krnić danas je dobro promrzla kako bismo imali fotogaleriju s tvrđave sv. Nikole:

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI