Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
JEDRA / Sport
(Foto: Petar Stošić)

Windsurf regata ‘Hell of Wind’ danas starta na Jadriji

(Foto: Petar Stošić)

Start bi danas mogla poremetiti kiša, no regata traje i u subotu i nedjelju.

Preko trideset godina tradicije na jednoj od najboljih jadranskih lokacija za jedrenje na dasci – tako bi u jednoj rečenici zvučala pozivnica za još jednu windsurf regatu “Hell of Wind” na Jadriji pored Šibenika, koju organizira Klub jedrenja na dasci “Jadrija”. Regata počinje danas, u petak 3. studenog, a traje do nedjelje, 5. studenog.
– Danas će nam kiša možda pokvariti planove, u subotu se vjetar baš i ne očekuje, no zato je za nedjelju najavljeno jako jugo – kaže nam Petar Stošić, jedan od organizatora regate i dopredsjednik kluba, kojeg se redoviti čitatelji TRIS-a sjećaju iz priče o jedrenju na Siciliju.
– Vozi se jedna disciplina, windsurf slalom, u kojem natjecatelji imaju pet okreta, odnosno pet bova koje moraju obići. Jedan plov traje oko tri minute, a broj plovova ovisi o vremenskim uvjetima. surferi su podijeljeni u Diviziju A, u kojoj su top class jedriličari, i Diviziju B u kojoj su svi ostali, a žene su u posebnoj kategoriji. Nagradni fond je 10 tisuća kuna – otkriva Stošić.
Na ovogodišnjoj regati očekuje se više od trideset natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Organizatori su im svima omogućili pristupačan smejštaj u kampu Olive Garden na Jadriji, te zabavu sa živom svirkom u subotu navečer, na koju su (ste) pozvani svi.

Plakat ovogodišnje regate (autorica: Ivona Berlengi)

Klub jedrenja na dasci “Jadrija” osnovan je još početkom osamdesetih, a počiva na entuzijazmu, volji i ljubavi šibenski (jadrijskih) surfera. Prošle je godine u klubu došlo do smjene generacija, pa samim time i smjene vodstva, a trenutačni predsjednik je Bojan Berlengi. Klub broji pedesetak članova, članarina je 300 kuna godišnje plus 100 kuna po dasci (za one koji drže opremu u klubu) te 200 kuna za one kojima ne treba mjesto za opremu.
Pitali smo Peru Stošića zašto bi se neki surfer uopće učlanio u klub? – Osim što dobije prostor za držanje opreme te može koristiti svlačionice, svaki član može računati i na pomoć u bilo čemu. Dakle, može opremu kupiti jeftinije, uvijek nešto može posuditi, dobiti, popraviti, savjetovati se i družiti… Imamo i prijateljsku suradnju sa windsurf školom “Mali Viganj”, kao i s JK Val – kaže Stošić.
Sav novac od članarina, klub troši na “Hell of Wind” regatu i plaćanje članarine Hrvatskom jerdiličarskom savezu. U brojkama, godišnje im je potrebno oko 10 tisuća kuna za normalno funkcioniranje. Na gradsku vlast trenutačno ne mogu računati, budući da je klub “Jadrija” izbačen iz Zajednice sportova Grada Šibenika zbog neusklađenosti statuta kluba sa Zakonom o sportu. No, objašnjava Stošić, statut je nedavno usklađen, pa se u budućnosti računa i na gradsku pomoć.
Regata “Hell of Wind”, upamtili ste, počinje danas, a idealni dani za dolazak na Jadriju i uživanje u prizoru i zabbavi su subota i nedjelja.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI