Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
Knin danas (Foto: Hrvoslav Pavić)

Knin:
Proslava ‘Oluje’ počela, cijene u kafićima naglo narasle

Knin danas (Foto: Hrvoslav Pavić)

Hrvatska danas slavi jedan od svojih najvećih blagdana, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 22. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja. Središnja proslava odvija se na u Kninu, na kninskoj tvrđavi.

Proslava je počela budnicama grada Knina u izvedbi Orkestra OS RH u 7 sati, kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ u 8.30 sati visoki dužnosnici RH polažu vijence i pale svijeće, a čitanjem povjesnice VRO „Oluja“, imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO „Oluja“ u 9.20 sati počinje prigodni program na Kninskoj tvrđavi.

(Foto: Hrvoslav Pavić)

Zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika HV u grad Knin tijekom VRO „Oluja“, a zatim će se na Kninskoj tvrđavi podići zastava Republike Hrvatske te će se pustiti 22 bijela goluba koji simboliraju 22. obljetnicu VRO „Oluja“, ispaljivanje 22 počasna plotuna iz sedam topničkih oružja te zrakoplovni mimohod u kojemu će sudjelovati po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV te po tri aviona MiG-21, ZLIN-242L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtractor AT-802. Prelet helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior po prvi puta samostalno izvode hrvatske letačke posade nakon uspješno završenih bojevih gađanja i raketiranja na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunj.
Od 12 do 15 sati bit će organizirana podjela graha, a završni program održat će se u večernjim satima: u 21.00 sat će koncert na trgu Dr. Ante Starčevića održati Prljavo kazalište održati, a ne Marko Perković Thompson. Thomspon neće pjevati, čime je izbjegnuta (ne)prilika da na početku pjesme zaviče “Za dom – spremni” i još jednom izazova skandal na državoj proslavi ponovne uspostave ustavno-pravnog poretka RH u njenim AVNOJ-evskim granicama. Thompson je otišao za Slunj, i za njim glavnina protivnika tih granica. Od ranoj jutra Kninom šeću pojedinci i grupice s neprimjerenim obilježjima, a policija sve snima kamerama i najavljuje prijave. Glavnina takvih je po kninskim kafićima, ali nije im lako – ugostitelji su podigli cijene za 100 posto! Pivo je 20, kava 10 kuna.

(Foto: Hrvoslav Pavić)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI