Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
GOSPODARSTVO
Otočni proizvodi za oralnu konzumaciju

‘Hrvatski otočni proizvod’:
Autohtoni proizvod kao dio identiteta

Otočni proizvodi za oralnu konzumaciju

Odlukom o dodjeli prava uporabe oznake „Hrvatski otočni proizvod“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, oznaku su ove godine dobila 73 otočna proizvođača za 141 proizvod i proizvodnu liniju. Među njima je sedam otočnih proizvođača iz Šibensko-kninske županije.

Autohtoni proizvodi su dio identiteta naše zemlje i treba ih njegovati, rekao je danas Šibensko-kninski župan Goran Pauk. Ovaj projekt, kazao je, kaže ima višestruke učinke. – Najvažniji su gospodarski i demografski. Otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju vrhunske proizvode, a sebi i svojim obiteljima osiguravaju egzistenciju na hrvatskim otocima. Potrošači, s druge strane, dobivaju vrlo kvalitetne proizvode.
U zadnjih 11 godina oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dobilo je ukupno 269 proizvođača za 880 proizvoda. Temeljni cilj projekta je poticanje otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i autohtonih proizvoda te distribucija kvalitetnih otočnih proizvoda koji će biti prepoznati u Hrvatskoj i izvan nje.
– U 2015. godini smo uložili oko 83 tisuće kuna u uređenje i opremanje prvog dućana Hrvatskog otočnog proizvoda, za što je Grad Šibenik, na tri i pol godine, dao besplatni prostor – podsjetio je župan Pauk. – Prije godinu dana je Šibensko-kninska županija je sa 73 tisuće kuna pomogla oko podmirenja troškova za analizu, dizajniranje i prezentiranje proizvoda, a ove godine je u proračunu osigurano 100 tisuća kuna za naše otoke.
Na današnjem predstavljanju dobitnika oznake iz Šibensko-kninske županije, murterski načelnik Toni Turčinov najavio je 5. festival hrvatskog otočnog proizvoda u Murteru (1. i 2. rujna). – Želimo da to bude fešta domaćih proizvoda i tradicije. Možemo najaviti nastupe klapa i KUD-ova, kuhat će se šjkoljke i brudeti, a bit će organiziran izlet do starih tunela, kao i ronjenje – rekao je Turčinov.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI