Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
IZDVOJENO
Arhiva: s prijašnjeg Fališa Foto:FALIŠ

5. FALIŠ:
Friedrich Engels se vratio kući, Phil Collins stiže u Šibenik

Arhiva: s prijašnjeg Fališa Foto:FALIŠ

Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) održat će se od 6.-9. rujna, a glavna tema festivala je “100 godina Oktobarske revolucije”. Jedan od gostiju međunarodnog programa festivala je britanski umjetnik, ljevičar i aktivist, Phil Collins koji će, između ostaloga, govoriti i o tome zašto je odlučio 3,5 metra visoku statuu Friedricha Engelsa vratiti iz sela na istoku Ukrajine, preko Europe u Manchester gdje je Engels živio 20 godina.

Phil Collins, nominiran za Turner nagradu, najcjenjeniju nagradu za umjetnost u Britaniji, rođen je 1970. U Velikoj Britaniji. Živi u Berlinu gdje predaje ekonomiju.Vratio je statuu Friedricha Engelsa u Manchester, grad u kojem je taj radikalni sociolog, filozof i revolucionar živio dva desetljeća, sredinom 19. stoljeća.
Statua je otkrivena i predstavljena javnosti u srpnju ove godine, u okviru „Manchester international festivala“, pred mnoštvom performera, glazbenika i stanovnika Manchestera koji su uživo pratili dolazak i otkrivanje spomenika koautoru “Komunističkog manifesta”, jedne od najutjecajnijih knjiga u proteklih nekoliko stoljeća, kojom su položeni temelji teorije komunizma i stvaranja besklasnog društva kroz rušenje kapitalizma.

Phil Collins/Foto:FALIŠ

Collinsa, kako sam kaže, fasciniraju nagle promjene značenja predmeta i ideja koji su povezani s komunizmom.
-Što nam se to događa sa simbolima našega djetinjstva kad nam se ruše poput zida, pa nam je jedina prizma koju vidimo – prizma diktatorstva, umjesto da živimo ljubav i prijateljstvo kroz svakodnevnicu. Kao odgovor na to pitanje nudim povratak skulpture Engelsa ondje gdje pripada. Statua je sada oslobođena jer u Ukrajini, odakle sam je uzeo, od 2015. nije bila poželjna i bila je zabranjivana. Ondje su, naime,statue i murali trebali biti uništeni, a ulice preimenovane. No većina gradova ne zna što bi s tim skulpturama, nema zdravorazumskog rješenja, nema rješenja koju metodu uništavanja upotrijebiti. Statue su ostavljene u čudnim limbovima da prešutno iščeznu daleko od očiju javnosti. Tko zna hoće li jednog dana one biti ponovno upotrijebljene?, izjavio je Collins za britanski The Guardian.
Collins priča upravo o onome što je aktualno i u Hrvatskoj, ističe urednik međunarodnog programa FALIŠ-a Srećko Horvat:
-U doba turističke okupacije i historijskog revizionizma, na Jadranskoj obali ne bujaju samo privatizirane plaž, već i festivali otpora, a Fališ je jedan od njih. Zato nam je iznimno drago da dolazi Phil Collins koji je uspio vratit duh Engelsa u Manchester. Mi se moramo pomiriti s time da nećemo uspjeti vratiti tvornice, brodogradilišta i radnička odmarališta u koloniju gdje se svako povijesno sjećanje zatire, ali nije stvar u vraćanju, već u zamišljanju nečeg novog, jedne budućnosti u kojoj naši narodi neće opet biti sluge ili kolaboracionisti, već protagonisti povijesti.

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI