Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Zelena akcija traži hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom koji neće sadržavati skupu i štetnu spalionicu otpada

Zelena akcija traži hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom koji neće sadržavati skupu i štetnu spalionicu otpada

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su performansom ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba zatražili hitno donošenje Plana gospodarenja otpadom koji neće sadržavati skupu i štetnu spalionicu otpada. Traže kvalitetne mjere za uspostavu dobrog sustava odvajanja, recikliranja, kompostiranja i pravedne naplate po količini proizvedenog otpada.

U sklopu performansa Zelena akcija je “lik i djelo” gradonačelnika Milana Bandića prikazala u obliku puža koji za sobom vuče spalionicu i jako se sporo kreće prema cilju od 50% odvojeno prikupljenog otpada kojeg Zagreb mora dostići do 2020. godine.
– Ovaj performans opisuje dosadašnjih 17 godina neodgovorne gradske politike predvođene gradonačelnikom Bandićem koji pokušava progurati štetnu spalionicu i time koči razvoj sustava recikliranja uz ekološke, ekonomske i zdravstvene štete, izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.
Zagreb je 2015. godine zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada dobio sramotnu titulu europske prijestolnice smeća.
-Krajnje je vrijeme da gradonačelnik prestane puzati jer nas time vodi do plaćanja vrlo visokih kazni za neispunjenje ciljeva, dodao je Košak.
Zagreb već godinu dana i sedam mjeseci nema Plan gospodarenja otpadom, a spalionica se i dalje nalazi u Prostornom planu Zagreba, iako ju Plan gospodarenja otpadom RH više ne propisuje.
– Zahtijevamo hitno donošenje kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom Zagreba koji treba biti usklađen s nacionalnim Planom i ne sadržavati spalionicu. U njegovoj izradi trebaju sudjelovati i predstavnici građana koji su prošle godine radili na Akcijskom planu za unaprjeđenje sustava u Zagrebu, a koji je misteriozno nestao, poručio je Košak.
Istovremeno se građani i građanke svakodnevno susreću s brojnim problemima koji bi se mjerama u gradskom Planu gospodarenja otpadom trebali riješiti, ističu iz Zelene akcije. Neki od tih problema su: loš sustav odvajanja otpada sa spremnicima koji su nedostatni, udaljeni i bez kontrole što rezultira gomilanjem velike količine otpada na Jakuševec; nametnuta, nepravedna i nezakonita naplata koja se temelji na nametnutom volumenu spremnika, umjesto na stvarno proizvedenoj količini miješanog otpada; nedostatak modernih sortirnica i kompostana; kriminalne aktivnosti na ilegalnim odlagalištima diljem Zagreba (poput Ježdovca); štetni požari u postrojenjima CIOS-a bez adekvatne reakcije nadležnih gradskih službi.
– Slične probleme uspješno su kvalitetnim sustavom odvajanja na kućnom pragu, kontrole i recikliranja rješile brojne druge metropole, ali i drugi gradovi veći od Zagreba. Očigledno je kako je sramotan sustav u Zagrebu rezultat nebrige i kojekakvih interesa kojima vlast predvođena Milanom Bandićem godinama podilazi. Tome treba doći kraj, zaključio je Košak.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI