Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
POLITIKA
Plakat tribine na kojoj je Rafaelić govorio o svojoj knjizi

Novi v.d. ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, autor knjige ‘Kinematografija u NDH’

Plakat tribine na kojoj je Rafaelić govorio o svojoj knjizi

Daniel Rafaelić (screenshot N1)

Dok europski filmaši na sva usta hvale HAVC-a  ističući kako su ‘Svi s divljenjem gledali prema Hrvatskoj i uspješnom poslu koji je radio Hrvatski audiovizaulni centar (HAVC) u zadnjih pet do šest godina, pod vodstvom Hrvoja Hribara’, iz istog HAVC-a stiže vijest kao je izabran novi ravnatelj – Daniel Rafaelić, inače autor knjige ‘Kinematografija u NDH’.

– Na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra u sastavu: Bruno Kragić (predsjednik), Jadranka Hrga (članica), Ivan Kujundžić (član), Igor Starčević (član) održanoj 16. veljače 2017. godine vršiteljem dužnosti ravnatelja imenovan je Daniel Rafaelić. Prijedlog je prihvaćen jednoglasno, a sjednici zbog bolesti nije nazočila članica Upravnog odbora Gabrijela Krmpotić Kos – vele u HAVC-u.
Nadalje se ističu neki elementi biografije Daniela Rafaelića.
– Daniel Rafaelić rođen je 19. lipnja 1977. godine u Bitoli, Makedonija. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu gdje je 1996. godine upisao Filozofski fakultet – diplomirao je povijest 2002. godine (na temu: ‘Amarna period egipatske povijesti umjetnosti’). 2003. godine na istom fakultetu upisao je Poslijediplomski studij hrvatske povijesti. 2006. godine upisao je Poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti. Radio je u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu od 2002. do 2010. godine, kao filmolog – arhivist. Od 2007. do 2009. radi kao Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Usmjeren na istraživanje domaće i svjetske filmske povijesti kao i istraživanje filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. Suradnik je na Akademiji dramske umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu – stoji u biografiji koju prilažu iz HAVC-a.
Zanimljivo ili ne, D. Rafaelić je u posljednje vrijeme vrlo često viđan u programu HRT-a u funkciji filmskog stručnjaka i kritičara, a još zanimljivije je kako je redovito novinarima HRT-a davao izjave i u slučaju nedavnih zbivanja oko HAVC-a.

Plakat tribine na kojoj je Rafaelić govorio o svojoj knjizi

Inače, Asocijacija filmaša Nove Europe koja okuplja filmaše iz 17 zemalja Europe izdala je u Berlinu priopćenje povodom odlaska Hrvoja Hribara s mjesta ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra.
– Nakon godišnje skupštine u Berlinu koja je održana 11. veljače 2017. godine, članovi organizacije Film New Europe odlučili su objaviti izjavu o ostavci ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara. Svi smo s divljenjem gledali prema Hrvatskoj i uspješnom poslu koji je radio Hrvatski audiovizaulni centar (HAVC) u zadnjih pet do šest godina, pod vodstvom Hrvoja Hribara. HAVC je postao svojevrstan lider u regiji – započinje ta izjava članova Asocijacije filmaša Nove Europe (Film New Europe).
Kako ističu, u HAVC-u su ‘Krenuli hrabrim putem’.
– Promocija Hrvatske kroz filmove, uspješan razvoj nacionalne mreže kina, snažnu potporu filmašima u usponu i stav dobrodošlice i prijateljstva u suradnjama s europskim filmskim redateljima i producentima inspirirala je mnoge od nas. To je dokaz što vizionarski menadžment, strateški razvoj i vrhunski tim mogu postići ako su u sinkronizaciji s onim što zemlja i njeni filmaši trebaju, a da istovremeno nikada ne gube iz vida europske prijatelje i susjede. Udruga FNE bi zato htjela obznaniti svoju veliku zahvalnost vizionarskom menadžmentu koji je Hrvoje Hribar donio u hrvatsku kinematografiju i cijelu regiju Istočne Europe – nahvalili su Hribara i HAVC europski filmaši.
U nastavku je popis članova Asocijacije FNE:
Elma Tataragić, General Secretary Bosnian Producers Association (Bosnia and Herzegovina)
Ines Tanović, President, Association of Filmmakers of Bosnia and Herzegovina
Bosila Dontcheva, Bulgarian National Film Center (Bulgaria)
Edith Sepp, Head of Estonian Film Institute (Estonia)
Dita Rietuma, Latvian National Film Centre (Latvia)
Rolandas Kvietkauskas, Director of Lithuanian Film Center (Lithuania)
Mimi Gjorgoska Ilievska, General director Macedonian Film Agency (Macedonia)
Alex Traila, Romanian National Film Center (Romania)
Boban Jevtić, Director of Film Center Serbia (Serbia)
Natacha Bucar, Director of the Slovenian Film Center (Slovenia)
Elena Christodoulidou, Cyprus Ministry of Culture and Education (Cyprus),
Michal Bregant Head of Czech National Film Archives, (Czech Republic)
Marian Urban Head of Slovak Producers Association
Anca Mitran Head of Romanian CNC (Romania)
Englebert Grech Film Commissioner for Malta (Malta)
Kamen Balkanski Acting Director of the Bulgarian National Film Centre (Bulgaria)
Magdalena Sroka Head of the Polish Film Institute
Dariusz Jablonski Head of Polish Independent Producers Association (Poland)
Zurab Magalashvili: General Director: Georgian National Film Center
Anna Franklin, Director, FNE Poland
Marketa Hodouskova, General Secretary, FNE Czech republic
Michal Klimkiewicz, Deputy Director, FNE Poland

Hrvoje Hribar se nije bavio kinematografijom u NDH, koliko je poznato – foto: Filip Trezner/HAVC

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI