Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA / UKRATKO
Ministar Pavo Barišić spašen u Saboru

Ministar Pavo Barišić spašen u Saboru


Pavo Barišić ostaje na funkciji ministra znanosti i obrazovanja. Danas su u Saboru 72 zastupnika podržala ministra Barišića, te mu nisu izglasali nepovjerenje. Zastupnici Mosta bili su suzdržani prilikom glasovanja, a za izglasavanje nepovjerenja ministru svoj glas su dala 42 zastupnika.

Iz Mosta su poručili kako će čekati odluku sa Sveučilištu u Augsburgu na kojem je pokrenut postupak za utvrđivanje je li ministar Pavo Barišić prisvojio dvije akademske titule za isti znanstveni rad.
“Ukoliko se sada u najnovijem slučaju potvrdi da je plagirao taj rad definitivno ćemo inzistirati na njegovom odlasku iako vjerujemo da će premijer i ministar napraviti ono što trebaju napraviti”, izjavio je Mato Kristić iz Mosta.
Naime kako u najnovijem pismu navodi znanstvenik Ivan Đikić radi se o sumnji u dvostruko objavljivanje i plagiranje dijela vlastitog magisterija obranjenog na Sveučilištu u Zagrebu na hrvatskom jeziku u okviru vlastitog doktorskog rada na Sveučilišta u Augsburgu, pisanog na njemačkom jeziku. Stoga postoji argumentirana sumnja da je ministar Barišić prisvojio dvije akademske titule za isti znanstveni rad, pisan prvi puta na hrvatskom, a drugi puta na njemačkom jeziku.
Podsjećamo kako je prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Barišiću zbog plagiranja znanstvenog rada Saboru uputilo 45 oporbenih zastupnika, a prema članku 116 Ustava RH, ako Hrvatski sabor odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog prije isteka roka od šest mjeseci.
Na “principijelnom i beskompromisnom” Mostu tako ostaje da u narednih 6 mjeseci reagira ako se u slučaju znanstvene prakse ministra Pave Barišića pokaže kako nije sporna samo “fusnota broj četiri”.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI