Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
(NE)RED / DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA
Rektor Boras u “ofenzivi” : Poništen otkaz prorektoru Čoviću, razriješen dekan Barišić!

Rektor Boras u “ofenzivi” :
Poništen otkaz prorektoru Čoviću, razriješen dekan Barišić!

Sasvim u stilu  rektora Damira Borasa, osnaženog bijedom oportunističkog Senata Sveučilišta koji se moćnom Borasu ne usudi suprotstaviti, jučer je, javlja Srednja.hr, poništena odluka o izvanrednom otkazu prorektoru Anti Čoviću, profesoru filozofije na Hrvatskim studijima, u kapacitetu od svega deset posto radnog vremena. Pavo Barišić, još jučer dekan Fakulteta hrvatskih studija, potpisao je otkaz Čoviću, jer s obzirom na godine, više ne može biti profesor, da bi istog dana na virtualnoj sjednici Senata, i sam Barišić bio smijenjen!?

Njegovo je mjesto odmah zauzeo Stjepan Ćosić, profesor s Odsjeka povijesti koji se odmah posvetio poslu. A prva stvar koju je učinio na novoj dužnosti, bilo je poništavanje otkaza Borasovom bliskom suradniku Čoviću. Navodno, Čoviću otkaz nikad nije ni uručen, kao da je lukavi rektor Boras anticipirao ishod prošlotjedne sjednice Senata… O poništenom otkazu neuništivom intimusu rektora Borasa obaviještene su, piše Srednja.hr, sve relevantne institucije. Zasad nitko nije reagirao…

S druge strane, smijenjeni Barišić najavljuje korištenje svih “pravnih sredstava koja mu stoje na raspolaganju” kako bi osporio dobiveni otkaz, a to znači, kako je izjavio za Srednja.hr, da će se obratiti tijelima nadležnim za pravni nadzor, odnosno za nadzor zakonitosti rada tijela Sveučilišta. A to su Sveučilišni savjet i Ministarstvo znanosti i obrazovanja od kojih očekuje da se očituju o, kako kaže, nezakonitoj i nestatutarnoj odluci rektora Borasa, a bude li potrebno, zatražit će zaštitu i na sudu.

Inače, zbog prijedloga o razrješenju Barišića, sazvana je izvanredna sjednica Sveučilišnog savjeta koji je zadužen za nadzor rada rektora i ostalih sveučilišnih tijela. Savjet se oglasio nakon sjednice priopćenjem u kojem se decidirano kaže kako se o razrješenjima dekana, s obaveznim obrazloženjem, može glasati isključivo na sjednicama uživo. No, Boras na to njihovo očitovanje nije ni trepuno. Održana je mail-sjednica Senata,  rektor je naknadno dodao obrazloženje Barišićeve smjene, pa je pitanje temeljem čega se glasalo, ali se u svakom slučaju izglasalo. Baš kako je to Boras htio. Barišić je bivši, a Čović– vječni! A to je tek početak novog, osnaženog Borasovog mandata koji najavljuje diktaturu par excellence!

Ergo, moglo bi se reći da je rektor Boras post festum “propale revolucije” senatora, krenuo u “čišćenje” Sveučilišta od “nepodobnih”, uz paralelnu rehabilitaciju “odanih i podobnih”. Blago Sveučilištu i onima koji se njegovim uslugama koriste!

prorektor Ante Čović

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI