Neovisni novinarski portal
1.5.2024.
KULTURA
(Foto: ŠibenikIN)

‘Gaćice’ u HNK u Šibeniku:
Seks, laži i malograđanština

(Foto: ŠibenikIN)

(Foto: ŠibenikIN)

Ako je suditi po sinoćnjem dugom i glasnom aplauzu, šibenska je publika uglavnom uživala u praizvedbi „Gaćica“, prvoj ovogodišnjoj premijeri u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. U režiji Nine Kleflin, a po tekstu Carla Sternheima, te adaptaciji holivudskog komičara Stevea Martina, gledatelji su se dva sata suočavali sa seksom, lažima i malograđanštinom.

Glavnu ulogu odigrala je šibenska glumica Franka Klarić. – Bilo mi je užasno zahtjevna uloga, jer mi iz scene u scenu stalno dolaze novi likovi i rekviziti, nisam imala nikakvu pomoć, pa sui mi sve moždane vijuge bile upregnute. Trudila sam se postići da mi lik ima nekakav kontinuitet – od naivne i požrtvovne supruge do emancipirane žene – rekla je glumica.
Ipak, mnogi će se složiti da je na daskama šibenskog kazališta jučer briljirao Armin Ćatić, tuzlanski glumac koji je utjelovio državnog službenika Thea Maskea. – Ova predstava ima više slojeva, bitan je svaki geg, kao i misaonost i govor tijela svakog lika. Ona je banalno nazvana „Gaćice“, ona ustvari govori o malograđanštini i svemu onome što nas svakodnevno guši. Predstava svakako ima dublju poruku i zato je potrebna intezivna gluma, u kojoj glumac mora biti mentalno i fizički spreman.
Prvi među jednakima u publici, šibenski gradonačelnik Željko Burić, nije krio zadovoljstvo jučerašnjom premijerom: – Ovo je sjajna nova priča šibenskog Kazališta. Meni je uvijek posebno dojmljivo kad je u pitanju šibenska produkcija, ovo je definitivno nova promocija šibenskog glumačkog ansambla – rekao je gradonačelnik.
Predstava u kojoj su, osim Franke Klarić i Armina Ćatića, uloge stvarili i Oriana Kunčić, Šime Bubica, Jakov Bilić, Mijo Jurišić i Sergej Mioč, na rasporedu šibenskog HNK je opet večeras (utorak, 10. siječnja) u 20 sati.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI