Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
IZDVOJENO
‘Ulca rtava šističko terora’ u Pittovom Zablaću

‘Ulca rtava šističko terora’ u Pittovom Zablaću

znak

‘Ulca rtava šističko terora’ u Zablaću kraj Šibenika (foto TRIS)

U Zablaću, mjestašcu pored Šibenika, nedaleko od slanog  jezera Mala Solina, a koje je nekada bila solana od koje su se prehranjivali žitelji šibenskog kraja, ima jedna ulica koja se zove Ulca rtava šističko terora’. Tako barem piše na izbušenoj, prohrđaloj i žalobno izjedenoj plavoj ploči kakvima se tipizirano obilježavaju nazivi šibenskih gradskih ulica. Redizajnirana službena gradska ploča je ovdje nehajno utaknuta između stupa nosača i dvaju prometnih znakova koje upozoravaju na suženje kolnika te dvosmjerni promet.

Pretpostavlja se kako je riječ o ostatku ulične table kojom je trebao biti označen naziv te nevelike zablaćke ulice koja se zapravo zove ‘Ulica žrtava fašističkog terora’, a u njoj su uglavnom kuće i vikendice Zablaćana, mahom povratnika iz Amerika, gdje su odlazili na višedesetljetni rad.
U kratkom obilasku te ulice, tek na jednome mjestu, odnosno na garaži boje breskve jednog od zablačkih Amerikanaca, nailazimo na jednu jedinu čitavu uličnu ploču, a na kojoj se jasno čita navedeni naziv ulice.
znak

‘Redizajnirana’ tabla (foto TRIS)

Je li posrijedi bilo namjerno uništavanje ploče ili ju je, što je teže povjerovati, nagrizao tzv. zub vremena, nije niti važno. Nije važno je li ju je skinuo i izbušio netko od onih štetnih zlokobnih neznalica  koji u ovoj napaćenoj državi još uvijek ne znaju tko su zapravo bili fašisti i kakva su sve zla činili hrvatskom i drugim narodima, zajedno s domaćim saveznicima ustašama i srpskim četnicima itd.
Ovdje je možda važnije pitanje zbog čega ovakav šupljikavi znak već danima stoji na istom mjestu, te kako mjerodavne komunalne službe nisu reagirale, unatoč tome što tuda svakodnevno prolazi veliki broj Šibenčana koji se rekreiraju, trče, voze bicikle, šetaju itd.
Bi li jednakom brzinom reagirali i da je uništena ploča s ulicom koja nosi naziv po nečem drugom, nije poznato.
U svakom slučaju, povijest uči kako su se u 2. svjetskom ratu Zablaćani ‘masovno’, kako se to navodi u više izvora, priključili antifašističkim snagama. Rezultat toga je bilo 33 ubijenih ili poginulih Zablaćana koji su stradali od nacista, fašista, ustaša i četnika. U Zablaću su u to doba postojali i fašistički logori u kojima je stradao neutvrđeni broj žrtava fašističkog terora.
Očuvani kućni broj kojega čuva predkućni lav (foto TRIS)

Očuvani kućni broj kojega čuva predkućni lav (foto TRIS)

Zablaće je nedavno posjetio i holivuski glumac Brad Pitt (koji u najnovijem filmu ‘Tajna veza’ glumi antifašitičkog obavještajca u 2. Svj. ratu), a kojega su prošetali i cestom gdje se danas nalazi spomenuta uništena ploča, a ne bi li javnosti pokazali kako je navodno zainteresiran za gradnju apartmana na mjestu nekadašnjih solana.
U međuvremenu je zapao u bračne probleme, a i toj glomaznoj investiciji se prema posljednjim vijestima ne piše dobro, unatoč činjenici što su gradske vlasti spremno krenule mijenjati generalni urbanistički plan, ne bi li pogodovali tzv. investitorima u temeljitoj betonizaciji tog  zasad relativno dobro očuvanog dijela hrvatske obale.
Tko zna, možda će za stotinu godina tu stajati slično oblikovana tabla s natpisom ‘Ulica žrtava betonizacije obale’ ili tako nekako…

dscn9278

dscn9273

Nosač probušene table s prednje strane (foto TRIS)

Nosač probušene table s prednje strane (foto TRIS)

Jedina tabla koja je čitava (foto TRIS)

Jedina tabla koja je čitava (foto TRIS)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI