Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Performans mladih pred zgradom Vlade: Izložili “posljednji ugovor o radu na neodređeno vrijeme”

Performans mladih pred zgradom Vlade:
Izložili “posljednji ugovor o radu na neodređeno vrijeme”

mladi1

Akcija ispred Vlade povodom najavljenih izmjena Zakona o radu/Foto:Mreža mladih Hrvatske

Uoči sutrašnje prosvjedne akcije “Mladi za radnička prava” članovi Mreže mladih Hrvatske te Saveza samostalnih sindikata održali su performans ispred Vlade kako bi iskazali svoje protivljenje najavljenim izmjena Zakona o radu, opravdanih izjavom da je radno zakonodavstvo previše “rigidno”. Upozorili su kako je Hrvatska u prošloj godini bila europski rekorder po broju ugovora na određeno vrijeme.

– Olakšavanje radnog zakonodavstva dovelo je između ostalog i do toga da se smanjio broj ugovora na neodređeno, a povećao broj ugovora na određeno, velikim djelom među mladima. O tome govore brojke da je udio mladih (15-29 godina) koji rade na određeno 2007. bio oko 29%, a 2015. čak 47%. To znači da velik broj mladih koji su se na početku krize zaposlili na određeno, još nisu vidjeli ugovor na neodređeno, istaknuli su.
Kako bi ilustrirali te činjenice, iz Mreže mladih Hrvatske napravili su performans u kojem su predstavili muzejski izložak posljednjeg “ugovora na neodređeno” potpisanog u Hrvatskoj. Taj bi se ugovor, kazali su, u budućnosti mogao gledati kao artefakt nekog čudnog, prošlog vremena.
mladi3

“Muzejski izložak” posljednjeg ugovora na neodređeno potpisanog u Hrvatskoj/Foto:Mreža mladih Hrvatske

– Velik broj mladih koji su na tržište rada izašli početkom krize,  2008. i 2009., nikada nije vidio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, tako da za velik broj njih ovaj naš performans uopće nije stvar neke daleke budućnosti, kazao je Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske.
Dodao je kako ovakve izmjene tzv. “rigidnog zakonodavstva”, koje štiti prava radnika i radnica i omogućava  dugoročno planiranje profesionalnog i privatnog života te stabilnost zaposlenja, doprinose anti-radničkoj klimi koja se sve više širi.
Iz koalicije udruga i sindikata koje organiziraju prosvjednu akciju “Mladi za radnička prava” također ističu kako je radno zakonodavstvo u Hrvatskoj jedno od naj fleksibilnijih u Europi i nikako se ne može reći kao je previše “rigidno”.
Fleksibilizacija radnog zakonodavstva je nepotrebna i vrlo vjerojatno štetna te će dodatno potaknuti mlade na odlazak iz Hrvatske, upozorili su te pozvali mlade na sutrašnji prosvjed “Mladi za radnička prava”.
mladi2

Foto:Mreža mladih Hrvatske

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI