Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
IZDVOJENO
Prosvjed “Mladi za radnička prava”: Iako se to nekima ne sviđa, radnička prava su ideja čije vrijeme ponovno dolazi!

Prosvjed “Mladi za radnička prava”:
Iako se to nekima ne sviđa, radnička prava su ideja čije vrijeme ponovno dolazi!

Prosvjedna akcija u organizaciji Mreže mladih Hrvatske prvotno najavljena u listopadu kao “Marš mladih za radnička prava” održat će se ovog četvrtka u Zagrebu. U nazivu akcije više nema marša, no poruka je ista:

“Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni! Ne damo da nas se diskriminira ili nam se zabranjuje učlanjivanje u sindikate.”

mladi-za-radnicka-prava1

Prosvjedna akcija “Mladi za radnička prava” ima tri cilja:
1. Poslati poruku hrvatskim političkim elitama da ne prihvaćamo tretiranje mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama. Podsjetit ćemo ih da mladi/e nisu samo budućnost, već sadašnjost!
2. Informirati mlade građane i građanke o njihovim radničkim pravima te ih upoznati kako se mogu zaštititi u slučaju njihova kršenja. Radnička prava su stvar svakog od nas, svakog dana!
3. Otvaramo prostor zainteresiranima da se uključe u organizaciju aktivnosti. Ako vam je stalo do ove teme i želite volonterski doprinijeti akcijama, javite se na email: dani.akcije@gmail.com. Svaki angažman je koristan i dobrodošao!
Iz inicijative podsjećaju  kako su mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim žrtvama trenutne ekonomske situacije. Nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele su skoro 20% mladih u rizik od siromaštva. Od nove vlasti traže da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica.
Zahtijevaju:
– Kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada.
– Bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.
– Mjere poticanja zapošljavanja koje će nas stvarno osnaživati za buduća radna mjesta.
– Zaštitu od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama.
– Osiguravanje prava na sindikalno organiziranje.
-Iako se to nekima ne sviđa, radnička prava su ideja čije vrijeme ponovno dolazi. Budite dio te priče!-poruka je organizatora prosvjedne akcije.
mladi-za-radnicka-prava2

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI