Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
UKRATKO
Nekažnjeni zločini nad novinarima

Nekažnjeni zločini nad novinarima

banner

Svakog petog dana pogine jedan novinar, objavio je UNESCO u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnavanja zločina nad novinarima. Između 2006. i 2015. poginulo je 827 novinara, 115 samo prošle godine, navodi se u izvješću.

Riješeno je tek jedno od deset ubojstava novinara, navodi UNESCO, unatoč tome što brojne države pokazuju političku volju da se ubojstva zaustave. Izvješće, koje se odnosi na posljednjih deset godina, nije obuhvatilo “brojne druge zločine poput otmica, zatočenja, mučenja, zastrašivanja i uznemiravanja, u stvarnosti i na internetu”.
Od 213 novinara ubijenih 2014. i 2015., 78 ih  je smrtno stradalo u arapskim zemljama, pa je arapski svijet najopasniji dio svijeta za novinarsku profesiju, prvenstveno zbog ratova u Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji. U istom je razdoblju 51 novinar ubijen u Latinskoj Americi i na Karibima, 34 u Aziji, 27 u Africi i dvanaest u srednjoj i istočnoj Europi.
Gotovo polovina internetskih novinara ubijenih u zadnje dvije godine bili su reporteri i blogeri koji su pokrivali rat u Siriji. Godine 2015. zabilježen je značajan rast ubojstava reportera internetskih portala i televizija, stoji u izvješću UNESCO-a.
I Europska komisija uputila je, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima ,poziv da se okonča zastrašivanje, pritisci i nasilje protiv novinara diljem svijeta.
‘Stalno zastrašivanje, pritisak i nasilje nad novinarima, koji se događaju diljem svijeta, moraju prestati’, kaže se u zajedničkoj izjavi Europske komisije u kojoj se ističe da su sloboda medija i medijski pluralizam od ključne važnosti za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo te da su napadi na novinare napadi na demokraciju.
‘Pozivamo sve države, medijske tvrtke, medijske profesionalce i sve zainteresirane strane da udruže napore kako bi se okončali zločini nad novinarima. Za nas je sigurnost novinara, blogera i medijskih aktera pitanje od najvišeg prioriteta. Mi se ustrajno suprotstavljamo, u bilateralnim kontaktima s trećim zemljama te u multilateralnim i regionalnim forumima, zakonima, uredbama ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja i poduzimamo konkretne korake u sprječavanju i odgovaranju na napade protiv novinara i blogera’, stoji u izjavi.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI