Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
iz š'benika
Foto: TRIS/G.Šimac

Samo danas:
Besplatni brodski izleti i obilazak tvrđave sv. Nikole

Foto: TRIS/G.Šimac

Povodom treće obljetnice upisa šibenske tvrđave sv. Nikole na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije koja upravlja tvrđavom u paketu sa zaštićenim prirodnim područjem kanala sv. Ante poziva sve zainteresirane na besplatne brodske izlete i obilazak mletačke utvrde.

Besplatna četiri brodska izleta i obilaska tvrđave sv. Nikole organiziran je danas 9. srpnja. Besplatne ulaznice mogu se podići u Info centru tvrđave sv. Nikole na šibenskoj rivi, u neposrednoj blizini mula Krke, a brodovi s posjetiteljima polaze u 09:00, 11:30, 14:00 i 16:30.

Iz Javne ustanove Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije  kažu da je današnji dan idealna prilika da se i sami Šibenčani, uz pomoć multimedijalnih vodiča, upoznaju s brojnim atrakcijama i nedovoljno poznatim činjenicama o kulturnoj i prirodnoj baštini našeg zavičaja.

Foto: TRIS/G.Šimac

Kažu da mnoge zanimljive priče čekaju da ih otkrijete, među njima i kako je nastao Šibenski zaljev i Kanal sv. Ante, tko s bili pustinjaci i kako su mogli živjeti bez da napuštaju špilju u kanalu, čemu je služio morski tunel, u narodu poznat kao „Hitlerove oči“, kada je i zašto sagrađena tvrđava svetog Nikole i zašto baš tako izgleda.

Od lanjskog lipnja do tvrđave sv. Nikole može se doći samo turističkim brodom. Na brodu je i turistički pratitelji koji priča priče o povijesnim zanimljivostima tog UNESCO-va spomenika, a posjetitelje se odmah na brodu oprema i tabletima s aplikacijom napravljenom za obilazak i upoznavanje tvrđave. Cijelo to iskustvo vožnje brodom kroz šibenski kanal i obilazak tvrđave uz stručno vodstvo i korištenje multimedijalnog višejezičnog vodiča košta inače 130 kuna.

Tvrđava sv. Nikole vapi za temeljitom sanacijom, što se planirana u dogledno vrijeme europskim novcem. Rekonstruirano je i sanirano za sada pristanište sa pristupnom drvenom rampom, popravljene ograde oko ventilacijskih otvora na gornjem platou i postavljene pristupne točke za korištenje multimedijalnog vodiča.

Foto: TRIS/G.Šimac

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI