Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
novinarstvo / sindikat novinara hrvatske
Sindikat novinara Hrvatske apelira: Ne ometajte novinare u radu!

Sindikat novinara Hrvatske apelira:
Ne ometajte novinare u radu!

Sve učestaliji napadi na novinare tijekom njihovog obavljanja posla, poput najnovijeg slučaja u Krapinskim Toplicama, povod su najnovijeg priopćenja- apela Saveza novinara Hrvatske kojim se poručuje: Ne ometajte novinare u radu!

-Već niz godina svjedoci smo sve agresivnijih napada na novinare i novinarke koji samo rade svoj posao. Nedopustivo je da pojedinci ili skupine ljudi na bilo koji način napadaju novinarke i novinare koji profesionalno obavljaju svoje zadatke. Nažalost, puno je primjera u kojima napadi na novinare nisu stali samo na verbalnim uvredama- upozorava SNH u prioćenju koje potpisuje predsjednica Maja Sever.

Posljednji primjer krajnje primitivnog verbalnog napada na novinare je iz Krapinskih Toplica gdje su tzv. antimaskeri ničim izazvani, navodi se u priopćenju, napali novinare nazvavši ih “Hitlerovim ljudima” dok su novinari pili kavu i to na samo nekoliko metara od policijskih službenika, što je nedopustivo, kao što je nedopustivo i da ta skupina neodgovornih pojedinaca danima terorizira djecu, nastavnike i djelatnike osnovne škole. Ovim putem izražavamo solidarnost i podršku i svima koji su bili izloženi tim grubim napadima- poručuju iz SNH.

Pravo na prosvjed i izražavanje nezadovoljstva je legitimno, ali ugrožavanje sigurnosti novinara pri tom prosvjedu nije- ističe se u prosvjedu i  dodaje:

-Novinari moraju moći raditi svoj posao bez ometanja i uplitanja s bilo čije strane, a to je da izvještavaju javnost o događajima s mjesta na kojima ne mogu svi biti prisutni. U konkretnom slučaju novinari nisu postavljali pitanja prosvjednicima nego su potonji njih krenuli verbalno napadati i vrijeđati. I ovaj put ponavljamo da u ovakvim slučajevima policija mora omogućiti novinarima da slobodno izvještavaju i da pri tome budu sigurni, a ne da se reagira post festum nakon reakcija novinarskih organizacija – Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

Apelira se i na sve “kolege, urednike i vlasnike medije da smanje senzacionalizam u naslovima i oblikovanju vijesti, da novinarima omoguće takve uvjete rada u kojima će se moći držati pravila profesije –  bez „natezanja“ naslova i iskrivljavanja vijesti zbog komercijalne dobiti, kako bi novinari mogli istinito i objektivno informirati javnost”, stoji na kraju priopćenja SNH.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI