Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
GRAĐANI / KULTURA / PRIOPĆENJE / UKRATKO
Kulturnjaci 2016: Jedanaest mjeseci istupanja protiv društvenog nazadovanja

Kulturnjaci 2016:
Jedanaest mjeseci istupanja protiv društvenog nazadovanja

kulturnjaci 2016Inicijativa Kulturnjaci 2016 se zahvaljuje svima koji su je u proteklih jedanaest mjeseci, od njena osnutka podržavali. Najavljuju nastavak svojega djelovanja unatoč tome što je, kako ističu,  odlaskom Zlatka Hasanbegovića s ministarskog mjesta priveden kraju jedan period borbe i otpora. No s obzirom na aktualne prilike u kulturi i medijima, posebice na javnoj televiziji, čini se kako će itekako morati nastaviti svoje djelovanje. A u nastavku je njihovo priopćenje.

Inicijativu smo pokrenuli u veljači 2016. smatrajući odluku bivšeg premijera Tihomira Oreškovića da na mjesto ministra kulture postavi Zlatka Hasanbegovića, ne samo udarom na prostor kulture, već političkom i ideološkom odmazdom koja je mogla imati šire društvene posljedice. Pokazalo se kako je pokretanje inicijative bilo opravdano. Ministar Hasanbegović u kratkom vremenu uspio je, između ostalog, raspustiti Povjerenstvo za neprofitne medije; imenovati Anu Lederer, koja je kao intendantica u HNK imala brojne nepravilnosti u radu, svojom zamjenicom; izvršiti udar na HRT i smijeniti 70-ak urednika, s posebnom se pažnjom okomljujući na Treći program radija; odgoditi raspisivanje natječaja Mediji i zajednice u sklopu Operativnog programa Ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, čime je dodatno otežan rad i djelovanje neprofitnih medija kojima je i ovako gotovo potpuno onemogućen pristup javnim sredstvima; inicirati izmjene Zakona o kulturnim vijećima s namjerom da ih svede na svoj kadrovski servis te predvoditi orkestrirane napade na Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Istovremeno, Zlatko Hasanbegović je svojim političkim nazorima otvorio prostor povijesnom revizionizmu, fašizaciji društva te kulturnom i društvenom jednoumlju.
Do parlamentarnih izbora u rujnu 2016. održali smo niz akcija, javnih tribina, pisali smo apele, podržavali srodne inicijative te kontinuirano istupali protiv društvenog nazadovanja, a za društveni i kulturni napredak, toleranciju i pluralizam. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez vaše podrške i zajedničkog djelovanja kojim smo pokazali da je i danas, i uvijek, potrebno pružati otpor radikalnim politikama koje ugrožavaju slobodu izražavanja i mišljenja te stvaraju kulturu isključivosti, zatvorenosti i poslušnosti.
Odlaskom Zlatka Hasanbegovića s ministarskog mjesta priveden je kraju jedan period borbe i otpora, ali time nije završeno djelovanje inicijative Kulturnjaci 2016 koja će i dalje nastaviti aktivno i kritički pratiti procese i promjene u politici, kulturi i društvu.
Pozivamo vas da nastavite pratiti informacije o našim aktivnostima putem ove mailing liste, na stranici kulturnjaci2016.org i facebook.com/kulturnjaci2016.
Tags:

VEZANE VIJESTI