Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
PISMO / UKRATKO
Kulturnjaci 2016 pokrenuli potpisivanje pisma podrške profesorima i studentima Filozofskog fakulteta

Kulturnjaci 2016 pokrenuli potpisivanje pisma podrške profesorima i studentima Filozofskog fakulteta

filozofski

Inicijativa Kulturnjaci 2016 pokrenula je potpisivanje međunarodnog pisma podrške profesorima i studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji se bore za sekularnost i autonomiju fakulteta.

O tome su na konferenciji za medije govorili književnik Edo Popović te Branka Galić i Tomislav Bogdan, profesori Filozofskog fakulteta.
Događaji na Filozofskom ukazuju na daljnju klerikalizaciju i pokušaj uspostavljanja kontrole nad tim fakultetom, ali i na ideološke pritiske, istaknuto je na konferenciji.
Književnik Edo Popović kazao je da je to “jedan od zadnjih činova predstave koja je počela devedesetih”, prenosi N1 televizija.
“O religiji ću govoriti kao o ideologiji, jer ovo što Kaptol prakticira nema puno veze s Kristovim naukom. Oni su devedesetih uspješno uklizali u ispražnjeni prostor marksizma…, kao što se Crkva vrlo uspješno ubacila i prostor nacional-socijalizma”, kazao je Popović.
“Crkva je ušla u škole i vrtiće, sad je ostalo još samo da zagrabi u Sveučilište”, kazao je Popović.
Branka Galić, profesorica na Filozofskom, kazala je da i profesori podržavaju načela humanosti i sekularizma, kao i Kulturnjaci. Tomislav Bogdan kazao je kako su za situaciju na FFZG-u krivi rektor Damir Boras, Senat Sveučilišta u Zagrebu i uprava fakulteta. “Zahtijevamo od Senata da prihvati odluke Vijeća, apeliramo na Ministarstvo da prekine krizu upravljanja na Filozofskom fakultetu”, izjavio je Bogdan.
U nastavku pročitajte otvoreno pismo inicijative Kulturnjaci 2016koje možete potpisati slanjem svog imena, prezimena i zanimanja na: filozofski2016@gmail.com.
kulturnjaci 2016

“OTVORENO PISMO PODRŠKE STUDENTIMA I PROFESORIMA FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU U OBRANU SEKULARNOG, SLOBODNOG I DEMOKRATSKOG OBRAZOVANJA I ISTRAŽIVANJA!

Mi, potpisnici ovoga pisma,

izražavamo duboku zabrinutost zbog stalnih pritisaka na Filozofski fakultet u Zagrebu, pritisaka koji ugrožavaju osnovne akademske slobode, slobodu istraživanja i misli, sudjelovanje u demokratskom upravljanju institucijom te osobito sekularnost sveučilišta.

Nakon neuspješnih pokušaja bivšega dekana Filozofskog fakulteta da se integriraju studiji na Filozofskom fakultetu s onima na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, situacija se nastavila zaoštravati. Kršeći zakonske odredbe, Rektor i Senat Sveučilišta u Zagrebu postavili su novoga dekana i raspustili demokratski izabrane studentske predstavnike u Fakultetskom vijeću, nadajući se da će tako ostvariti većinu nužnu za upravljanje Fakultetom. Većina profesora u Vijeću snažno se usprotivila takvim potezima, ali bez uspjeha. Fakultetu je na Senatu nametnuta nova uprava koja uz Rektorovu pomoć onemogućava sva nastojanja da se institucija vrati u okvire zakonite procedure te da se omogući rad legitimno izabranih studentskih predstavnika i normalno funkcioniranje Fakultetskog vijeća.

Tim institucionalnim pritiscima treba dodati brojne političke i društvene pritiske te napade u javnosti. Zagrebački je nadbiskup Josip Bozanić izjavio kako je studentski i profesorski otpor spajanju njihove institucije s Katoličkim bogoslovnim fakultetom vođen “duhom komunističke diktature”. Jedan saborski zastupnik optužio je protivnike spajanja da su “anarhisti i boljševički sotonisti” koje bi trebala prebiti policija. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, uz to i čelnik Hrvatske starokatoličke crkve, otvoreno je doveo u pitanje sekularnost sveučilišta, najavljujući po stupanju na dužnost da će njegov osnovni cilj biti “povratak biblijskim vrijednostima”. Blizak saveznik rektora Borasa novi je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Nakon što je dužnost napustio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je na zao glas došao zbog eksplicitna povijesnoga revizionizma i neofašističkih sklonosti, Barišić se također čini sklonim revizionističkom prepravljanju hrvatske povijesti. Devedesetih je objavljivao članke u kojima je veličao Julija Makanca, jednoga od vodećih ideologa ustaškog pokreta i ministra prosvjete u NDH.

Mi, potpisnici ovoga pisma, izražavamo podršku borbi profesora i studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Solidariziramo se s njihovim pokušajima obrane sekularnosti sveučilišta, kojemu u znanstvenom istraživanju i intelektualnoj znatiželji ne smiju biti nametnuta vjerska ni ideološka ograničenja. Filozofski fakultet u Zagrebu bastion je progresivne misli i demokratskih inovacija. Na njemu je 2009. nastao pokret plenumskoga samoorganiziranja kada su ga studenti, boreći se protiv komercijalizacije visokog obrazovanja, zauzeli i uspostavili plenum kao tijelo direktne demokracije koje okuplja studente, profesore i ostale građane. Zbog svoje šire intelektualne, društvene i političke uloge i utjecaja Filozofski fakultet očito je morao biti kažnjen, a njegova progresivna i kritička priroda drastično promijenjena. Osobito poguban način da se to ostvari podrivanje je njegova sekularnoga karaktera kao temelja slobodne i racionalne misli. Naš je zadatak da to spriječimo.

Stoga je naše pismo solidarnosti poziv na djelovanje: slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište temeljni je preduvjet za slobodno, sekularno i demokratsko društvo.

Pridružite nam se!”

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI