Neovisni novinarski portal
20.9.2021.
GRAĐANI
Jek, duj, trin… Svjetski dan romskog jezika uz romski jazz

Jek, duj, trin… Svjetski dan romskog jezika uz romski jazz

pozivnica sdrj 2016.indd

Po deveti put zaredom u povijesti, danas se u Zagrebu obilježava sutrašnji Svjetski dan romskog jezika (5. studeni). Na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti danas organizatori iz Saveza Roma u RH ‘Kali Sara’ očekuju ‘dolazak najviših uzvanika i političkog i društvenog života, između ostalog, i predsjednicu Republike gđu. Kolindu Grabar-Kitarović koja je pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja, ali i najviše dužnosnike iz 14. Vlade Republike Hrvatske‘, kako ističu. Proslava će službeno završiti romskim jazz koncertom skupine Imer Traja Brizani & Amala u 18 sati 5. studenog 2016. g. u Muzeju suvremene umjetnosti.

 003-5-11-koncert-verzija-a
Inače, Svjetski dan romskog jezika prvi je put obilježen 5. studenog 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH ˝Kali Sara˝. Kao datum obilježavanja izabran je 5. studeni u čast na dan na koji je 2008. godine objavljen prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik autora Veljka Kajtazija u izdanju romske Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH ˝Kali Sara˝ iz Zagreb i Odjela za orijentalistiku pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
A Udruga za promicanje obrazovanja Roma U RH ˝Kali Sara˝ nastavila je rad organizacije ˝Shiro-Zagreb˝ (osnovane 2002. godine) koja je kroz karate i druge sportske aktivnosti okupljala djecu, odgajala ih u sportskom duhu fer odnosa, prihvaćanju poraza, radosti zbog pobjede, fizičkom i mentalnom zdravlju. Kroz rad s djecom, probudila se želja da se kod Roma potakne svijest o nužnosti općeg obrazovanja i usavršavanja pa je Udruga svoje djelovanje proširila i usmjerila prema opismenjavanju i obrazovanju djece bez obzira na uzrast i spol, kako kažu.
S tim ciljem UZOR u RH ˝Kali Sara˝ organizira edukacijske seminare za djecu i mlade Rome s područja cijele Republike Hrvatske na kojima ih kroz predavanja i radionice uči osnovama romskog jezika, povijesti Roma, prvotnom prebivalištu u Indija i migracijama kroz stoljeća, utjecaju drugih kultura i jezika na romsku tradiciju, običaje i jezik te pravilnom izražavanju i pisanju na materinjem jeziku.
Velliki doprinos  tim nastojanjima je dao Veljko Kajztazi, saborski zastupnik i nekadašnji uspješni karataš, na čiji je prijedlog 25. svibnja 2012. godine jednoglasno usvojen zaključak o priznavanju 5. studenog kao Svjetskog dana romskog jezika, da bi krajem 2015. godine je i UNESCO isti dan proglasio Svjetskim danom romskog jezika.
kajtazi

Veljko Kajtazi

– Romski narod u svijetu govori jezičnim dijasistemom kojega čini 60-ak dijalekata, nerijetko potpuno različitih. Ipak, većina Roma govori jezikom romani chib (romani ćib). Zbog činjenice da je romski jezik nestandardiziran i da njegova dijalektalna razmrvljenost onemogućava višu razinu socio-lingvističke integracije i povezanosti romskih zajednica, može se govoriti i o ugroženosti romskoga jezika. Standardizacijom romskoga jezika izravno se utječe na kvalitetu obrazovanja Roma na njihovu materinjem jeziku, ali i na ostvarivanje prava romske nacionalne manjine na služenje vlastitim jezikom ne samo u obrazovanju, nego i u svim vidovima komunikacije i očuvanja nacionalnoga identiteta. Mnogi pojedinci, ne nužno pripadnici romske nacionalne zajednice, već i mnogi drugi stručnjaci, romolozi indolozi, kao i sveučilišni profesori koji se bave romskom tradicijom i kulturom te publicisti i književnici ulažu velike napore za očuvanje i standardizaciju romskoga jezika. Tome svoj doprinos daju i stručnjaci i entuzijasti iz Hrvatske – ističe Veljko Kajtazi na svojoj interentskoj stranici.
Inače, prevesti tekst s romskog jezika nije lak zadatak, a tu ne pomažu ni polupouzdani internetski alati poput Google prevoditelja, jer tamo romskog jezika – nema.
Stoga evo makar informacije da se na romskom jeziku  jedan, dva, tri kaže: jek, duj, trin.
1 – jek, 2 – duj, 3 – trin, 4 – štar, 5 – panź, 6 – šov, 7 – efta, 8 – oxto, 9 – iňa, 10 – deš…

pozivnica sdrj 2016.indd

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI