Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
KULTURA
Hrvatska premijera filma ‘Po čovika’ u šibenskom filmskom imaginariju

Hrvatska premijera filma ‘Po čovika’ u šibenskom filmskom imaginariju

Toronto – Šibenik via HAVC. Nakon svjetske premijere u Torontu, kratki film „Po čovika“, financiran natječajem Ministarstva branitelja i HAVC-a, večeras je premijerno prikazan u šibenskom HNK-u.

po-covika1

Producentska i glumačka ekipa filma ‘Po čovika’ (Foto: Jozica Krnić)

Da ponovimo gradivo: Film je nastao kao pobjednički projekt natječaja „Jedna slika iz Domovinskog rata“ koji su pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja, a priča “Povratak”, prema kojoj je nastao scenarij za film, integralni je dio romana “Živjet ćemo bolje” za koji je scenaristica Maja Hrgović. Režiju potpisuje Kristina Kumrić, a film je krajem lipnja prošle godine sniman u okolici Šibenika, na lokacijama sela Bilići i Unešić. U glavnim ulogama su dvije  Šibenčanke: Janja Avdagić i Leonarda Živković, a u sporednim Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić.
Redateljici Kristini Kumrić je ovo drugi kratki film, na dugi se još čeka. – Uhvatila me trema kad sam vidjela trailer o svim filmovima koji su se snimali u Šibeniku. Toliko se tu dobroga napravilo i sad ja dolazim s nekim malom pričom. Zato sam u govoru i zaboravila rečenicu koju sam smišljala cijelu večer.
Pa evo vam priilike…
Dakle, drago mi je što sam dio ovog šibenskog filmskog imaginarija.
‘Po čovika’ kao da završava baš kad bi priča trebala početi. Razmišlja li se o snimanju dugometražnog filma?
To je bila prva stvar koju me u Torontu poslije premijere pitao jedan američki producent. Ostavio mi je vizitku i rekao da se javim. Tamo su i novinari i producenti vidjeli nekakvu priču, koja bi se mogla proširiti na cjelovečernji film. Međutim, ja se ne bih bavim više tim. Trebalo bi mi pedeset puta više novaca da bih se upustila u to. Al’, dobro, neka odgovor ipak bude – možda.
Kakva je sudbina kratkog filma u Hrvatskoj?
Nije baš svijetla. Ova šibenska premijera je dobra volja HAVC-a. Kratki film se radi uglavnom za festivale i dosta se svijeta može s njim obići. Ima dosta interesa za ovakve lokalne priče iz pasivnijih krajeva, najviše se sad snimaju filmovi o izbjeglicama i ženama na Bliskom istoku. Balkan je uvijek zanimljiv, mada ja nisam tip koji će sad lešinariti po tome. Međutim, priča Maje Hrgović me dotaknula zbog likova tih djevojčica.
Redateljica Kristina Kumrić (Foto: Jozica Krnić)

Redateljica Kristina Kumrić (Foto: Jozica Krnić)

Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizaulnog centra, bio je na premijeri kao predstavnik financijera filma, no u prvom je redu došao kako bi pogurao godinu dana staru priču o filmskom uredu u Šibeniku.
Pa dokle se stiglo?
Ako je u Istri, Rijeci i Zadru osnovan filmski ured, bilo bi lijepo da to učini i Šibensko-kninska županija, kao najfilmskija i najjača hrvatska filmska županija. Ne govorimo ovdje samo o nekakvoj podršci i pomoći stranim producentskim ekipama, nego i o zadaćama poput osiguranja adekvatnog prikazivačkog repertoara, a i lokalnim filmskim umjetnicima, kojih u Šibenika ima, treba dati neku podršku.
Sve ovisi o gradskim vlastima, kako s njima stoje stvari?
Nemam nikakvih prigovora kojim se stvari u Šibeniku odvijaju, imam samo divljenje za to koliko je kratko vrijeme trebalo za politički dužnosnici u Šibeniku dođu do jednog europskog načina razmišljanja. Stekao sam dojam da je situacija oko filmskog ureda u procesu, stvari idu svim tijekom.
Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a

Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a

Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik, na to je imao reći: – Trenutno sam ja osobno link za sve ljude koji žele snimati filmove u Šibeniku. Zasad se sve te potrebe uspješno servisiraju, i preko mene, a i preko još nekoliko kolega iz Gradske uprave. Dakle, još uvijek nemamo potrebu, niti osjećamo toliki pritisak, da nam treba formalizacija te priče u posebnu insituciju koja bi se zvala filmski ured. No, ako se ta potreba ukaže, ako se tempo dolazaka produkcija u Šibenik pojača, onda će se takav ured svakako osnovati.
Možda stvari i idu svojim tijekom, no dojam je da će Šibenčani na otvaranje filmskog ureda još malo pričekati. Premijera kratkog filma „Po čovika“ je, inače, bila održana pred prepunim kazalištem, prijatelji Janje i Leonarde upadali su u euforiju svaki put kad bi se njih dvije pojavila u kadru. A to je bilo stalno.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI