Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
IZDVOJENO
Potpisan ugovor: Šibeniku bespovratnih 41,5 milijuna kuna za obnovu sv. Ivana (Tanaje)

Potpisan ugovor:
Šibeniku bespovratnih 41,5 milijuna kuna za obnovu sv. Ivana (Tanaje)

ugovor sv Ivan
Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić potpisao je danas u Šibeniku ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan” vrijedan gotovo 41,5 milijuna kuna.

Uz njega ugovor su potpisali šibenski gradonačelnik Željko Burić te Tomislav Petric ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.
Obnova tvrđave sv. Ivana prvi je projekt koji je odobren na natječaju ‘Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine’, a današnjim potpisom može početi i njegova realizacija. Ukupna vrijednost projekta je 49,1 milijun kuna, a za realizaciju je predviđeno 36 mjeseci. Dobivena sredstva dosad su najveći odobreni iznos za Šibenik, istaknuo je gradonačelnik Burić.
– U nepune tri godine smo krenuli sa završetkom tvrđave sv. Mihovila, zatim smo, rekao bih, rutinski odradili tvrđavu Barone i sada slijedi sv. Ivan kao najveća tvrđava i treći biser fortifikacijskog sustava Šibenika koja će biti obnovljena u roku od tri godine – kazao je Burić te dodao kako je cijeli posao odrađen u suradnji sa Društvom za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koje je od početka bilo nositelj ideje revitalizacije povijesne baštine.
Tvrđava sv. Ivana, dodao je Burić, bit će nastavak priče koja je zaživjela na Baroneu, a to je prezentacija povijesne i kulturne baštine na suvremeni način i uz moderne tehnologije. Današnje potpisivanje ugovora, dodao je Burić, ima i posebnu simboliku jer je upravo na današnji dan prije 370 godina počela gradnja tvrđave sv. Ivana.
– Gradnja tvrđave završena je vrlo brzo, u manje od dva mjeseca, i puno efikasnije nego što mi danas uspijemo povući novac iz fondova. Šibenčani su tada vrlo brzo riješili i financiranje i gradnju i obranili Šibenik- dodao je Burić.
Predsjednik Društva Juraj Dalmatinac, Nikola Grubić istaknuo je kako je dobiveni novac za obnovu tvrđave sv. Ivana veliki trenutak za grad Šibenik ali i za samo Društvo.
– Ja sam ponosan što sam predsjednik Društva Juraj Dalmatinac jer smo pokazali da neizmjerna ljubav prema svome gradu može sve. Uloga Društva u obnovi tvrđave Barone je bila velika kao i u slučaju sv. Ivana. U ljeto 2013. godine započeli smo s idejnim riješenjem, a prije njegove izrade organizirali smo i javnu tribinu kako bi građani Šibenika imali priliku reći kakve sadržaje žele na sv. Ivanu. Kroz sljedeće dvije godine odradili smo veliki posao i isplatilo se. Ovo je dokaz kako zajedničkim snagama možemo realizirati značajne projekte za naš grad – kazao je Grubić.
Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić istaknuo je kako je Šibenik prvi u Hrvatskoj kada je riječ o povlačenju novca iz EU fondova.
– Šibenik je prvi i najuspješniji i kad bi svi tako radili, onda i ovih  10, 7 milijardi eura koliko imamo  na raspolaganju iz EU fondova, ne bi bilo dovoljno. Šibenik ima malu ekipu ali koja zna i koja uspješno dobiva sve ove projekte. Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija u idućih par dana će povući  između 85 i 90 milijuna kuna iz EU fondova – kazao je Tolušić.

tolusic1

U pratnji novog šibenskog biskupa Tomislava Rogića, ministar Tolušić obišao je danas i palaču Galbiani koja će se također obnavljati  novcem iz EU fondova. Za projekt katedralnog muzeja, odnosno Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova ‘Civitas sacra – Sveti grad’ u srednjovjekovnoj palači Galbiani, Šibenskoj biskupiji je, na natječaju ‘Integriranih razvojnih programa temeljnih na razvoju kulturne baštine’, odobreno  gotovo 31 milijun kuna.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI