Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA / UKRATKO
Miro Kovač (Foto: HINA)

Ministar Miro Kovač:
Srbija nikad neće u Europsku uniju

Miro Kovač (Foto: HINA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je danas da Srbija nikada neće postati članica Europska unije te da će joj Hrvatska uvesti protumjere zbog progona branitelja nakon što je na graničnom prijelazu sa Srbijom uhićen hrvatski državljanin Zdravko Hlobik zbog toga što srbijanske vlasti tragaju za njegovim imenjakom kojega terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata.

Miro Kovač (Foto: HINA)

Miro Kovač (Foto: HINA)

 – Ovako ponašanje, ovako zastrašivanje, ovakve provokacije više nećemo trpjeti. I na ovaj način Srbija nikada, ponavljam nikada neće u Europsku uniju. I Hrvatska je spremna na protumjere – rekao je ministar Kovač u izjavi za novinare nedaleko Mostara gdje nazoči obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.
Osječanina Zdravka Hlobika (54) srbijanske su vlasti u četvrtak uhitile na graničnom prijelazu Bogojevo zamijenivši ga za njegovog imenjaka Zdravka Hlobika iz Jelisavca kojeg u Srbiji terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata, objavio je Glas Slavonije.
Ministar Kovač je zatražio od srbijanskih vlasti da prestanu sa skrivanjem pravosudnih spisa te da vlastima u Zagrebu dostave podatke o hrvatskim braniteljima koji su u Srbiji osumnjičeni ili optuženi i  zbog kojih je u Srbiji raspisana tjeralica ili kojima je u Srbiji suđeno u odsutnosti.
On je pojasnio da se u slučaju hrvatskog državljanina Zdravka Hlobika radilo o zamjeni identiteta, te da mu je hrvatski generalni  konzul pomogao doći do hrvatske granice.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI