Neovisni novinarski portal
22.1.2022.
HRVATSKA / nije satira / POLITIKA
Karneval u Imotskom pokrenuo val osuda i najava kaznenih prijava; Miro Kovač i Hrvoje Zekanović stali u obranu Imoćana

Karneval u Imotskom pokrenuo val osuda i najava kaznenih prijava; Miro Kovač i Hrvoje Zekanović stali u obranu Imoćana

Organizatori poklada u Imotskom zgrozili su civilizirani dio Hrvatske. Spaljivanje gay para, s usvojenim djetetom u liku SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića kojemu je na čelu petokraka, svojom je bizarnošću, društvenom neprihvatljivošću i poražavajućim porukama nasilja izazvalo brojne osude, a sa svih strana pljušte i kaznene prijave protiv organizatora karnevalske povorke zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325 KZ RH. Karnevalske povorke svojim su maskama demaskirale naličje današnje Hrvatske…

Predsjednik Zoran Milanović oštro je osudio Imotske poklade, od organizatora traži javnu ispriku, a od institucija postupanje:
— Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja- napisao je Milanović na Facebooku.

Oglasila se i Vlada osudom sramotnog čina paljenja lutaka koje simboliziraju gay par, na karnevalu u Imotskom, a na upit portala Dnevnik.hr o tomu su priopćili: ”Tradicionalno spaljivanje karnevalskog Krnje obično se sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se ‘sudi’ onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. To nije tradicionalno ni zabavno niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo”.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako uvažava tradiciju, ali i u njoj treba sačuvati određene okvire i granice. Ima određeno razumijevanje, dodao je, kad se spaljuju oni na pozicijama moći, ali ne kad se radi o predstavnicima manjine.

-Neprimjereno mi je da se one koji pripadaju bilo kojoj manjinskoj skupini tretira na taj način- rekao je Jandroković, naglašavajući kako mu je neprihvatljiv svaki oblik pozivanja na nasilje, na isključivost, na prijezir. Pozvao je na uključivost i toleranciju, nasuprot isključivosti i poticanju na nasilje i mržnju.

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk najavio je podnošenje kaznene prijave protiv organizatora imotskih maškara, jer to predstavlja poziv na nasilje i javni linč protiv manjine, a prijavu je odlučila podnijeti i udruga Dugine obitelji.

– Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gay par s djetetom, počinjeno u sklopu karnevala, ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gay para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu- ističu iz Udruge.
Ovakav čin je, kažu u Udruzi, za svaku osudu, i nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje, te širenje neprijateljskog okruženja kako prema duginim obiteljima, ali i prema djeci koja svoje djetinjstvo provode u domovima za nezbrinutu djecu. U Hrvatskoj prema zadnjim istraživanjima, naveli su, žive i normalno funkcioniraju gay i lezbijski parovi s djecom, koji kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline.

– Zastrašujući prizori iz Imotskog nikako se ne mogu opravdati karnevalskim običajima. Ovo je za svaku osudu, kakva poruka se šalje našoj djeci, djeci koja danas u Hrvatskoj odrastaju sa svojim lezbijskim majkama ili gay očevima? Kakva poruka se šalje djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, da ih je ok spaliti zato što neka odrasla osoba ne može shvatiti da im netko želi pomoći da svoje djetinjstvo ne provedu u domu? – komentirao je, prenosi N1, koordinator udruge Daniel Martinović.

U kaznenoj prijavi pridružit će im se i druge udruge koje se bave zaštitom LGBTI prava i zaštitom djece, a javilo nam se i mnoštvo privatnih osoba zgroženih ovim činom.

Još jučer je na Twitteru reagirala i pučka pravobraniteljica Lora Vidović objavom: “Ne znam kako ovo može biti zabavno – meni je to nerazumljivo, porazno i tužno. I uči djecu da je mrziti ok. To je neprihvatljivo.”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević također je osudila spaljivanje fašnika u liku lutaka koje predstavljaju istospolni par s djetetom u Imotskom, i ocijenila da se radi o neprihvatljivom činu nesnošljivosti koji šteti djeci.

Nasuprot svima njima, i svima onima koji su digli glas protiv imotske maškarane bizarnosti i poziva na nasilje, HDZ-ov kandidat za predsjednika stranke, Miro Kovač, ali i saborksi zastupnik Hrata Hrvoje Zekanović, su stali u obranu Imoćana.

-Slušamo i čitamo danas napade na jučerašnju karnevalsku satiru u Imotskome. Napade uglavnom od ljudi koji su šutjeli, a time i odobravali, kada su se, primjerice, iz proračuna financiranih Novosti, izrugivale poginulim hrvatskim braniteljima, Katoličkoj crkvi u Hrvata, općenito tradicionalnim hrvatskim vrijednostima. Dvostruka su njihova mjerila- napisao je Kovač kojeg sve to podsjeća na vremena jednoumlja i verbalni delikt.
– Protiv takvog shvaćanja “slobode” sam se uvijek borio i nastavit ću to činiti. I sada kao kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, koja je na današnji dan prije 30 godina održala svoj Prvi opći sabor i prednjačila u skidanju okova jednoumlja u Hrvatskoj. I u tome uspjela! Nastavit ću se boriti za toleranciju i protiv mentalnog komunizma- poručio je Kovač.

Zekanović je, pak, na svom Facebook profilu za Imotski i Brodaricu dao tri palca gore!

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI