Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
EKOLOGIJA / IZDVOJENO
Light is Life: Spektakl u koji je vjerovao samo jedan čovjek

Light is Life:
Spektakl u koji je vjerovao samo jedan čovjek

Šibenska riva jučer je bila poprište prvog Festivala svjetla kako bi se odala počast vizionarima koji su prije 121 godinu među prvima na svijetu izmjeničnom strujom osvijetlili gradske ulice.

light is life

(Foto: Ivan Buvinić/Šibenik.in)

Ne događa se često, Šibenik je jučer u dva navrata bio u nacionalnim medijima. A da se pritom nije radilo o požaru ili broju noćenja. Ne, nego su se protiv blesave gradske odluke pobunili psi, a i prvi se put nakon 121 godinu dostojno proslavio dolazak izmjenične struje u grad. Iskazujući pseći neposluh, pedesetak pasa ilegalno je prošlo kroz gradski đardin i na šibenskoj se rivi stopilo s pripremama za svjetlosni performans “Light is Life”, kojega je JK Val, a ustvari najvećim dijelom njegov najglasniji član Zoran Lučić Luca, organizirao uz potporu Grada, TZ-a i HEP-a.
Lučić je o nekakvom festivalu svjetla, kojim bi se obilježila gradnja hidroelektrane Krka, prvi put pred čelnicima Vala progovorio početkom godine. Pored svih troškova koje iziskuju neprestalni odlasci na takmičenja, škola jedrenja, tradicionalna regata krstaša i uz ambiciozan plan gradnje novih klupskih prostorija, Valu je samo nedostajao da se financijski strmoglavi u još jedan glomazni projekt.
Nakon nekoliko predinfarktnih stanja, potpunog gubljenja glasa, milijun okrenutih brojeva, Zoran Lučić je svojom “ludošću” jučer osvijetlio šibenski zaljev, instalirao plutajuću binu, doveo muzičare, postavio reflektore, označio start match race regate i poslao podvodni skuter da pronosi svjetlo od pučine prema obali. I dovukao “pola grada” da svjedoči onome što je nazvao “Light is Life”.
Zoran Lučić Luca pola sata prije spektakla

Zoran Lučić Luca pola sata prije spektakla

Ideja zbog koje su se u siječnju članovi Vala u nevjerici pogledavali, pretvorila se u jednosatni spektakl, koji je svojom efektnošću iznenadio valjda i same organizatore. Svjetlo je postalo život, a Šibenik je postao vijest.
Naravno, Zoranu Lučiću Luci (ako je preživio, nismo ga vidjeli ni čuli jutros) ovo ni blizu nije kraj priče. Planovi za iduću godinu već postoje i još su spektakularniji od onoga čemu je jučer puna riva aplaudirala. Konačni cilj svega je da se šibenska javna rasvjeta jednog dana napaja obnovljivim izvorima energije, a kad se i to ostvari, nema sumnje da će Luca doći s novom idejom zbog koje će se članovi Jedriličarskog kluba Val opet uhvatiti za glavu.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI