Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
iz š'benika / šibenik / šibenik zna
Šibenski festival svjetla: Light is Life i 4 Tenora u – crvenom…

Šibenski festival svjetla:
Light is Life i 4 Tenora u – crvenom…

Festival svjetla i 4 Tenora. Tako je Šibenik u nedjelju navečer slavio svjetlo kao život! A ako netko ima razloga slaviti svjetlo pravim spektaklom, to je svakako Šibenik, grad koji je prvi u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, davnog 28. kolovoza 1895.

Nakon pandemijskog “mraka i tišine”, manifestacijom “Light is Life”, koja je već postala tradicionalna, u Krešimirov grad vratio se glazbeno-svjetlosni spektakl koji slavi svjetlo. Ovog puta manifestacija je bila posvećena planeti Zemlji koju su klimatske promjene alarmantno obojile u crveno, pa je i ovogodišnji Light is Life “pocrvenio”. Čak je i Katedrala sv. Jakova zasjala u crvenom, i brodovi u šibenskom kanalu i stara, ruinirana dama, hotel Krka

Spektakl je imao i svoj glazbeni dio, za koji su se pobrinula 4 Tenora, a veliko finale ovogodišnje manifestacije okrunjeno je impresivnim vatrometom.

Smisao manifestacije Light is Life je podsjetiti na važnost struje i svjetla ne samo za Šibenik nego i za cijelo čovječanstvo. A Šibeniku na čast i ponos što je zasvijetlio prvi!

Šibenska riva na kratko je bila u crvenom alarmu koji je trebao upozoriti na opasnost od ubrzanih klimatskih promjena, a svjetlosne instalacije “Teslin transformator”, “Zemaljska kugla i svjetska populacija”, te instalacija posvećena Anti Šupuku, šibenskom gradonačelniku prije 128 godina, kojemu pripadaju zasluge za pionirsku javnu rasvjetu baš u njegovom gradu, svojevrsno su priznanje što nam svjetlo zapravo znači i kome ga dugujemo.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI