Neovisni novinarski portal
29.7.2021.
UKRATKO
Međunarodna putujuća izložba fotografija malih održivih otoka cijelog svijeta dolazi na Zlarin

Međunarodna putujuća izložba fotografija malih održivih otoka cijelog svijeta dolazi na Zlarin

mali otoci1

Izložba je postavljena i u Parizu(Foto: Francuska Inicijativa PIM ( Petites Iles de Méditerranée)

 

Izložba fotografija “Mali otoci prvaci održivosti” biti će otvorena ovog petka (1.7.) u Zavičajnom muzeju Vesne Parun s početkom u 20:30 sati. Ovu putujuću izložbu, koja slavi male otoke kroz njihovu baštinu i način života, organiziraju francuski Conservatoire du littoral ( Agencija za zaštitu obale) i njihovi partneri u sklopu trećeg izdanja CELEBRATE ISLANDS i već je bila predstavljena u Francuskoj, Španjolskoj, Tunisu i Mozambiku.

Već dvije godine inicijativa za „Male održive otoke“, s podrškom Conservatoire du Littoral, razvija se s ciljem poticanja dijaloga između sudionika koji svakodnevno rade na zaštiti otoka i valorizaciji njihovih akcija: lokalnih udruga, vlasti, upravitelja zaštićenih područja, gospodarskih subjekata. U tom kontekstu, godišnja proslava CELEBRATE ISLANDS nudi priliku izraziti jedinstvenost koja ujedinjuje ljude u svom okruženju. To je prvi veliki korak prema stvaranju međunarodne solidarne zajednice malih otoka koje će biti orijentirane prema održivom razvoju. Cilj je inicijative da pomogne pri stvaranju široke mreže razmjene iskustava i dobre prakse.

U otkrivanju malih otoka svijeta

“Mali otoci su krhki i jedinstveni. Nalaze se na čelu globalnih promjena, to su prva područja i mjesta inovacije, koja se stalno obnavljaju zbog vlastitog održivog razvoja. Recikliranje otpada, očuvanje vodnih resursa, promicanje obnovljivih izvora energije, zaštita biološke raznolikosti, valorizacija kulturne baštine… ova izložba ističe konkretne akcije više od 30 malih otoka diljem svijeta”, stoji u najavi izložbe.
Organiziranjem ove izložbe fotografija uspostavljena je i suradnja Turističke zajednice Zlarin i KUD-a Koralj te MIC Vis (međunarodna multidisciplinarna znanstvena konferencija koju pod pokroviteljstvom grada Visa zajednički organiziraju Veleučilište VERN’ i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar) sa Conservatoire du littoral te su stvoreni temelji za buduću suradnju na isticanju otočkih prirodnih i kulturnih znamenitosti te održivom upravljanju otočnim područjima kako bi se očuvala njihova baština.
Le Conservatoire du littoral (Agencija za zaštitu obale) osnovana je prije 41 godinu  u Francuskoj, kao  javna ustanova za zaštitu obalnog područja kroz otkupljivanje zemljišta u kontinentalnoj Francuskoj i francuskim prekomorskim posjedima i kroz tehničke i institucionalne suradnje u inozemstvu. Više od 10 godina vodi projekte posebno posvećene malim otocima, prati i podržava lokalne udruge, zaštićena područja i vlade u njihovim politikama i operacijama planiranja i upravljanja malim otocima. Conservatoire du littoral pruža međunarodnu podršku organizacijama civilnog društva u zaštiti otočne baštine.

mali otoci

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI