Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
POLITIKA
Da ne bi vezivali brodove za stablo: Država plaća 7,5 milijuna kuna za Vrnažu i Bilice

Da ne bi vezivali brodove za stablo:
Država plaća 7,5 milijuna kuna za Vrnažu i Bilice

Ćaleta, Penđer, Dulibić, Fržop i Pauk (Foto H. Pavić)

Ispred Uprave pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture pomoćnica ministra Jadranka Fržop potpisala je s ravnateljem šibenske Lučke uprave Željkom Dulibićem dva sporazuma o sufinanciranju ovdašnjih projekata.

Riječ je o izgradnji luke otvorene za javni promet Šibenik – Uvala Vrnaža za što je iz državnog proračuna osigurano 6.450.000 kuna , te izgradnji luke otvorene za javni promet Bilice – uvala Stubalj, za što je osigurano još milijun kuna. Projekt Vrnaže težak je 42 milijuna kuna, a Stubanj 15 milijuna, te će se graditi u više faza. Za prvu fazu Vrnaže,  u kojoj će biti napravljeno 200 ‘komunalnih’ vezova za brodice domicilnog stanovništva, bit će potrebno oko 12 milijuna kuna. Uz sredstva Ministarstva, Šibensko-kninska županija za je ovaj projekt osigurala dva i Grad Šibenik milijun kuna,  a ostatak će osigurati županijska Lučka uprava. Za projekt Bilice – Stubalj Županija izdvaja još 500.000 kuna, dok Općina Bilice u ovoj godini nije predvidjela proračunska sredstva za ovaj projekt.

– Država je kroz resorno ministarstvo u zadnjih desetak godina sufinancirala stotinjak projekata županijskih lučkih uprava. U tome su izdaci državnog proračuna nemali, dobrih 35 milijuna kuna i više. Mi nismo bili baš zadovoljni rasporedom tih sredstava u ovih deset godina, ali hvala Bogu dobili smo u ovom sazivu  vlade našu pomoćnicu i kao rezultat toga, obzirom na njeno opredjeljenje i fighterski odnos, za sufinanciranje županijskih lučkih uprava je ove godine u državnom proračunu osigurano 40,4 milijuna kuna, i to bih želio da naglasite da je to skoro polovica iznosa koji je prijašnja vlada izdvojila u razdoblju od 2012. do 2015. godine, što dovoljno govori o orijentaciji ovog Ministarstva i pomoćnice koja je nadležna za ovaj dio posla – rekao je ovom prigodom župan Goran Pauk.

Pomoćnica Fržop kazala je kako je u tijeku potpisivanje 12 ugovora u sedam morskih županija, a cilj ministarstva je poboljšavanje uvjeta života na otocima, povezivanje otoka i priobalja, uređenje svih obala i riva i njihovo stavljanje u sustav.

– U Vrnaži je riječ prije svega o komunalnim vezovima za domicilno stanovništvo,  a mi nažalost nemamo na području Šibenika takvu luku. Ovo će biti prva luka tog tipa,  sa 600 komunalnih vezova. Orijentacija nam je i nautika, ali moramo se pobrinuti za naše domicilno stanovništvo i Vrnaža je očiti primjer kako to činimo. A Bilice su prekrasno mjesto uz more u kojem brodove vezujemo praktički za stablo, otprilike, što također moramo promijeniti – rekla je Fržop.

Dodala je i kako se do sada, na žalost,  nije moglo povlačiti europska sredstva za ovakve namjene, jer nije postojao neophodni strateški, nacionalni dokument razvoja.

– Izrađujemo nacionalni program razvoja županijskih lučkih uprava, a napravit ćemo to i za državne luke, baš zato da bi mogli povući sredstva iz EU fondova,  jer nam je potreban strateški dokument prema kojem će se povlačiti ta sredstva – rekla je Fržop.

Jadranka Fržop, Željko Dulibić, Goran Pauk, Nikica Penđer i Joko Ćaleta - potpisivanje ugovora (Foto H. Pavić) (5)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI