Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
morsko
Zaplovi za 7 kuna: Brodom od Šibenika do Martinske i Jadrije

Zaplovi za 7 kuna:
Brodom od Šibenika do Martinske i Jadrije

Pohvalna i logična vijest iz Šibenika: i ovog ljeta Šibenčani i njihovi gosti će do Martinske i Jadrije nasuprot grada moći brodovima gradske brodske linije. Do gradskih kupališta putnike će prevoziti brodovi Avalon i Plima od 15. lipnja do 15. rujna, a utvrđen je i vozni red za sezonu 2021, javljaju iz Grada Šibenika.

-Upravo su zadovoljstvo i pozitivne reakcije građana, ali i rasterećenje cestovnog prometa, glavni razlozi zbog kojih smo i ove godine uspostavili brodsku liniju, koja se pokazala i kao dobra nadopuna ponudi grada Šibenika. Na ovaj način nastavlja se promicanje multimodalnosti putnika na području grada povezujući različite interesne točke u Šibenskom zaljevu i predstavljajući brodski prijevoz kao učinkovitu dopunu drugim oblicima prijevoza u gradu – kaže Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u Gradu Šibeniku.

Kako kažu nadalje, osim izbjegavanja gužvi na cestama, pristupačne cijene karata i brodska vožnja uz najljepši pogled na Šibenik i Kanal sv. Ante, samo su neke od prednosti brodskog prijevoza.

-Sudeći prema reakcijama građana proteklih godina, gradske brodske linije postaju neizostavni dio ljetne ponude grada Šibenika – zaključuju u Gradu Šibeniku.

To je dakako logičan zaključak, jer je svakom gradu na moru ili uz neku vodenu površinu svojstveno korištenje plovila za prometne komunikacije, bilo zbog rasterećenja cestovnog prometa i nebrojenih drugih razloga. Ipak, u Šibeniku i mnogim hrvatskim obalnim gradovima i mjestima još uvijek neki nisu svjesni golemog potencijala priobalnog i dužobalnog prometa, te činjenice da baštine i uživaju izvrstan zemljopisni položaj, ali  zanemaruju bogatu pomorsku tradiciju.

Nekadašnji Dolac

Primjerice, iako bi vjerojatno imala značajan turistički i drugi potencijal, u Šibeniku se zasad još uvijek nije uvela eventualna sezonska brodska linija od Skradina, preko Zatona, Šibenika, pa do Primoštena i Rogoznice i drugdje. Sličnih zamisli ima mnoštvo…

Prije nego li dodamo još informacija  plovidbenom redu linija između Šibenika, Martinske i Jadrije, gradske vlasti treba podsjetiti na žalobnu činjenicu kako su dijelom zanemareni oni koji čine temelj očuvanja pomorskog nasljeđa, a to su  domicilni vlasnici malih brodica, posebice malih jedrilica. Naime, već treću godinu je zabranjeno istezanje i održavanje brodica u drevnoj gradskoj četvrti Dolac, s objašnjenjem kako to ugrožava turizam. Dakako, praksa u drugim  najvećim mediteranskim gradovima je posve suprotna – tamo namjerno ostavljaju takva mala lokalna usred gradova i povijesnih lučica, ne bi li tako naglasili svoju primorske i pomorske atribute, dakako najčešće u svrhe turizma, ali i radi održanja duha nautičkog nasljeđa.

Tako vlasnici manjih brodica nemaju gdje za razumnu cijenu i bez dugotrajnog čekanja na red urediti svoja plovila, a primjerice u šibenskoj lučici Vrnaža (gdje se, tvrde mnogi, do veza dolazilo uglavnom političkim vezama) već dvije godine vlasti nisu uspjeli nabaviti najobičnije postolje za male jedrilice… Zaboravili su da postoje i takva plovila.

Prazan dolački škver s dizalicom foto TRIS/G. Šimac

No vratimo se na navedenu dobru vijest…

-Kao i prošle godine, na kupanje na Martinsku možete brodom Avalon, a do Jadrije brodom Plima.  Cijena karte u jednom smjeru na liniji Mandalina – Šibenik – Martinska iznosi 7 kuna, povratna košta 10 kuna, a moguće je i kupiti mjesečnu kartu po cijeni od 200 kuna za kružnu brodsku liniju Mandalina – Šibenik – Martinska. Za liniju Šibenik – Jadrija karta u jednom smjeru košta 10 kuna, dok cijena povratne karte iznosi 16 kuna. Inače, djeci do šest godina za obje brodske linije osiguran je besplatan prijevoz.vLinije će ploviti prema niže navedenom redu plovidbe do 15. rujna 2021. godine. – vele u Gradu Šibeniku.

Evo sad i voznih redova:

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI