Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
UKRATKO
PP Vransko jezero: Arheološka istraživanja otkrila utvrdu iz 15.stoljeća

PP Vransko jezero:
Arheološka istraživanja otkrila utvrdu iz 15.stoljeća

PP Vransko jezero

Vransko jezero/Foto:PP Vransko jezero

Na lokaciji Osridak – Gradina, u utorak 5. travnja, predstavit će se rezultati arheoloških istraživanja na brdu Osridak u Parku prirode Vransko jezero. Istraživanja, provedena u ožujku ove godine, predstavit će dr. sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar i dr. sc. Hrvoje Manenica, kustos muzeja. Otkrivena je nova utvrda te pronađeni brojni ostatci srednjovjekovnog oružja i keramike.

Kula Osridak na prostoru PP Vransko jezero jedina je poznata antička utvrda kružnog unutarnjeg presjeka na istočnoj strani Jadrana, a izgrađena je u 4. stoljeću. Služila je kao okosnica kompleksne fortifikacije cijelog brda i kao stalna promatračnica i zaklon posadi od iznenadnog napada i nevremena.
Tijekom najnovijih arheoloških istraživanja, osim ostataka dviju cilindričnih kula koji su bili vidljivi i prije,  otkriven je stariji sloj utvrđenja na jugoistočnom dijelu platoa. Riječ je o utvrdi iz 15. stoljeća koja se sastojala od više nepravilnih kvadratnih prostorija. Ovom prilikom istražene su dvije, a parametri treće prostorije su utvrđeni te će se istražiti u slijedećoj kampanji.
U prostorijama novootkrivene utvrde pronađeni su ostatci srednjovjekovnog naoružanja, kao što su vrhovi strjelica od samostrela, projektil samostojećeg masivnog samostrela (balista) i metalni predmeti koji su mu pripadali te jedan željezni nož.
Utvrda je stradala u velikom požaru o čemu svjedoči najdonji sloj crne gareži i ostataka izgorenog drva debeo oko 30 – 40 cm, u kojem je pronađena veća količina kovanih željeznih brokava, keramički lonci grube kuhinjske keramike s ukrasima na ramenu posude i obodu karakteristični za 15. stoljeće te ostatci bogato ukrašene srednjovjekovne staklene čaše.
Dosadašnja istraživanja na lokalitetu Osridak – Gradina pokazala su važnost ove lokacije i kontrole prolaza ljudstva i roba krajem srednjeg vijeka, o čemu govore pronađeni ostatci starije utvrde. Osim toga, pronađeno naoružanje sugerira da se ovdje nalazila dobro naoružana vojna posada.
Arheološka istraživanja, navode iz PP Vransko jezero, nastavit će se i dalje kako bi se pronašli odgovori na mnoga pitanja koja se sada nameću, a vezana su za vremenski period i opseg upotrebe platoa na lokaciji Osridak – Gradina, kao i konačne dimenzije pronađenih utvrda.
Karta Vransko jezero

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI