Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
ptičice
Promatračnica - foto: Iva Rogić / JU PP Vransko jezero

Vransko jezero:
Ove subote besplatno promatranje ptica uz pratnju pticoznalica

Promatračnica - foto: Iva Rogić / JU PP Vransko jezero

Povodom nedavno obilježenog Svjetskog dana vlažnih (močvarnih) staništa stručna služba Parka prirode Vransko jezero organizira u subotu, 6. veljače 2021. godine  u 11:00 sati promatranje ptica  za manje grupe posjetitelja. Promatranje ptica neće biti samo gledanje u nebo i u jezero: bit će to šansa da se sazna u koju se vrstu ptice gleda. Za one koji u ptičjem svijetu znaju razlikovati samo vrapca i noja dobra vijest: obrazovno gledanje i promatranje će se prirediti uz pomoć pticoznalica, a edukativno vođenje se ne naplaćuje, kažu.

Promatračnica – foto: Iva Rogić / JU PP Vransko jezero

 

-Broj mjesta je ograničen, a prijave za sudjelovanje moguće su do petka 5. veljače u 12:00 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili pp.vransko.jezero@gmail.com. Okupljanje je na lokaciji Info centra Crkvine i poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera“ – napominju iz PP Vransko jezero.

Inače, kad već govorimo o promatranju ptica, spomeimo se i nedavnog prebrojavanje pernatih letača.

Svake godine tijekom siječnja prebrojavaju se ptice vodenih staništa diljem svijeta. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) međunarodna je inicijativa svjetske organizacije za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, koja ima za cilj bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa kroz monitoring brojnosti ptica na vodenim površinama.

Ptičice na Vranskom jezeru foto: Iva Rogić / JU PP Vransko jezero

Zimsko prebrojavanje ptica je u potpunosti volonterska aktivnost, a u organizaciju brojanja su uključene organizacije civilnog društva, javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i obrazovne ustanove. Prošle godine je u zimskom prebrojavanju sudjelovalo više od 140 zemalja i više tisuća volontera, a u Hrvatskoj je 120 volontera ukupno prebrojalo 179 723 ptice na 329 lokaliteta. Ovogodišnji IWC je 55. po redu, službeno se održao 16. i 17. siječnja kada se većina aktivnosti prebrojavanja ptica odvila. Aktivnosti prebrojavanja će se provoditi cijeli siječanj.

Stručna služba Parka prirode Vransko jezero je i ove godine sudjelovala u međunarodnom prebrojavanju zimujućih populacija vodarica koje je u Parku završilo prošli tjedan. Prebrojano je oko 2500 ptica vodarica, od kojih najveći broj čine liske, galebovi, mali i veliki vranci, divlje patke i ćubasti gnjurci. Vransko jezero, kao jedna od posljednjih mediteranskih močvara, važno je mjesto za zimujuće populacije ptica koje tijekom zime ovdje pronalaze sigurno utočište i dovoljno hrane.

Jedna ptičica – foto: Iva Rogić / JU PP Vransko jezero

Zimsko prebrojavanje se radi tijekom siječnja jer je najhladniji mjesec u godini te su do tada sve ptice stigle na svoja zimovališta, a još nije započela proljetna seoba. Ptice vodarice su jedna od  najugroženijih skupina ptica, prvenstveno zbog ugroženosti močvarnih staništa uz koja su vezana. Siječanjskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste, a uspoređivanjem brojnosti iz prethodnih godina procjenjuje se status populacija i planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Usporedbom podataka je uočeno da klimatske promjene, odnosno porast temperature utječe na smanjenje populacija ptica vodarica sa smanjenjem geografske širine (prema ekvatoru). U Hrvatskoj se također broj ptica na zimovanju smanjuje sa sve toplijim zimama.

Organizatori IWC-a u Hrvatskoj su Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Udruga Zeus, a brinu se o provedbi zimskog prebrojavanja te o rezultatima izvještavaju europske koordinatore.

Let – foto: Iva Rogić / JU PP Vransko jezero

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI