Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
ekoslov / ptičice
Proslava Svjetskog dana ptica selica u PP Vransko jezero: Sretno i sletno svima koji slave i lete

Proslava Svjetskog dana ptica selica u PP Vransko jezero:
Sretno i sletno svima koji slave i lete

Proslava Svjetskog dana ptica selica ove godine se proslavlja u Parku prirode Vransko jezero. Logično, jer tamo ptica ima puno, a oni se pak trude da tako bude i nadalje. 

-Svjetski dan ptica selica slavimo svake godine drugu subotu u svibnju. Ove godine se obilježava 8. svibnja s temom „Pjevaj, leti, vini se – poput ptice!“. Svjetski dan ptica selica obilježava se diljem svijeta sa željom da se istakne važnost zaštite migratornih ptica, ali i značajnih staništa duž njihovih selidbenih ruta, koja služe kao hranilišta te odmorišta stotinama tisuća ptica – kaže Norma Fressel iz PP Vransko jezero.

Tema Svjetskog dana ptica selica 2021. poziv je na ponovno povezivanje s prirodom kroz aktivno slušanje – i promatranje ptica – ma gdje se one nalazile, kao se ističe.

-Tema istovremeno privlači ljude širom svijeta da vlastitim glasovima i kreativnošću izraze zajedničko uvažavanje ptica i prirode. Ptice se mogu naći svugdje: u gradovima i na selu, u parkovima i dvorištima, u šumama i planinama te u močvarama i uz obale. One povezuju ova staništa no podsjećaju i nas na vlastitu povezanost s planetom, okolišem, divljinom te jednih s drugima. Svojim sezonskim kretanjima, ptice selice nas redovito podsjećaju na prirodne cikluse. Kao globalni ambasadori prirode, ptice selice ne samo da povezuju različita mjesta na cijelom planetu, već ponovno povezuju ljude s prirodom i sa sobom kao nijedna druga životinja na planetu -ističe Norma Fressel. 

Na dan proslave, u subotu 8. svibnja s početkom u 10:30h, Park prirode Vransko jezero posjetiteljima poklanja besplatno promatranje ptica uz edukativno vodstvo po drvenoj poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera“ uz kupljenu ulaznicu za vožnju vlakom (posjet Ornitološkom rezervatu električnim vlakom). U nastavku prenosimo nekoliko servisnih informacija za one koji poćžele prolaviti ovaj dan.

Sretno svima koji slave… i lete.

Edukativno vodstvo održava se samo u jednom terminu u subotu, 8. svibnja 2021. u 10:30h,

Maškovića Han

Edukativno vodstvo i promatranje ptica na poučnoj stazi

Info centar Crkvine

10:00

(polazak prema Crkvinama)

10:30 – 11:45

12:00

(povratak prema Hanu)

a električni vlak će dodatno prometovati prema sljedećem rasporedu:

VOZNI RED ELEKTRIČNOG VLAKA

 

Pakoštane

Info centar Crkvine

10:45 (polazak prema Crkvinama)

13:15 (polazak prema Pakoštanama)

11:45 (polazak prema Crkvinama)

 

Cijena vožnje vlakom koja uključuje ulaznicu na poučnu drvenu stazu u ornitološkom rezervatu iznosi 40 kn za odrasle, 30 kn za djecu od 7 do 18 godina, 10 kuna za djecu od 3 do 6 godina a djeca ispod 3 godine ne plaćaju.

Sudjelovanje u vožnji vlakom iz Maškovića Hana s edukativnim vodstvom uz promatranje ptica moguće je isključivo uz prethodnu najavu, najkasnije do 7. svibnja u 12:00 sati na e-mail adresu: info@pp-vransko-jezero.hr ili na broj telefona 023-383 181. Broj sudionika je ograničen na 25 sudionika.

Hotel i restoran Maškovića Han povodom svjetskog dana ptica selica nudi 15% popusta na jela iz svoje a la carte ponude https://www.maskovicahan.hr/hr/restoran/ponuda. Za realizaciju popusta potrebno je napraviti rezervaciju stola na broj 099 449 6430  ili maila info@maskovicahan.hr najkasnije do petka 07.05.2021. do 14:00h.

***Ovaj tekst dio je projekta Ekoslov, koji se potiče sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI