Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
Zbog kašnjenja minimalca na Radio Šibeniku najavljen štrajk, kaznene prijave i ovrhe

Zbog kašnjenja minimalca na Radio Šibeniku najavljen štrajk, kaznene prijave i ovrhe

Vedran Uranija i Svetislav Džale na današnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)

Vedran Uranija i Svetislav Džale na današnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas su s konferencije za novinare uputili apel za spas Radio Šibenika, pozvali vlasnika i direktoricu na pregovore i zaprijetili sindikalnim akcijama.

– Plaća na Radio Šibeniku već godinu dana je minimalac koji kasni, što je što nije primjereno ni dostojno posla koji novinari, tehničari i ostali djelatnici radija obavljaju – rekao je Svetislav Džale iz šibenskog Ureda SSSH najavljujući sindikalne akcije.
Pravni povjerenik SSSH u Teritorijalnom uredu SSSH Zadar Vedran Uranija je istaknuo da je Radio Šibenik jedan od najstarijih medija u Hrvatskoj, institucija od značaja za grad i regiju. Precizirao je da su radnici Radio Šibenika posljednju takvu plaću, zakonom zajamčeni minimalac od 2300 kuna, 15. siječnja dobili za mjesec studeni. – Borit ćemo se svim pravnim i sindikalnim sredstvima da promijenimo situaciju na Radiju, gdje se radi na minimalcu i pod konstantnom prijetnjom otkaza – rekao je Uranija.
Najavio sindikalne pregovore s direktoricom Radija Dianom Ferić i vlasnikom Goranom Prginom, a u slučaju njihova neuspjeha štrajk, kaznene prijave zbog neisplate plaća i pokretanje ovrhe.
– Ovisno o držanju direktorice i vlasnika, vidjet ćemo hoćemo li aktivirati pravna i sindikalna sredstva koja nam stoje na raspolaganju. Od njih ćemo zahtijevati redovitu isplatu plaća, ne minimalca, nego plaća usklađenih s koeficijentima, otvaranje pregovora o kolektivnom ugovoru i zaustavljanje trenda otpuštanja starog kadra – rekao je Uranija.
– U interesu je Grada. Županije i cijele regije da ova institucija opstane. Stoga apeliram na gradonačelnika dr. Željka Burića i župana Gorana Pauka, koji su puno učinili za ovaj grad i županiju, da se uključe i u spašavanje ove institucije i očuvanje radnih mjesta – rekao je Uranija, napominjući da će, uz ovaj javni apel, sindikat Gradu i Županiji uputiti i službenu zamolbu za pomoć.
Za sindikat je neprihvatljivo da direktorica i vlasnik pitanje plaća ignoriraju kao marginalno pitanje.
– Ne može se prihvatiti da zaposlenici radija rade za minimalac. Tražimo da se za pošten posao isplaćuje poštena plaća, a ako to vlasnik i direktorica ne mogu osigurati, neka to javno kažu – rekao je Svetislav Džale.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI