Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
književno
Po knjigu u bačvu

Po knjigu u bačvu:
Na Vidicima se postavlja još jedna knjižnica na otvorenom

Po knjigu u bačvu

Šibenik dobit će treću malu knjižnicu na otvorenom – i to u obliku bačve. Ljubitelji pisane riječi morati će po knjigu u bačvu. Kako kažu, Radio Šibenik uz podršku Grada Šibenika i Kulturne udruge Fotopoetika poklanjaju svim svojim sugrađanima i posjetiteljima Krešimirovog grada knjižnicu, djelo Marija Jurasa, poznatog kao Lulas, službeno biti predstavljeno u petak 30. travnja, s početkom u 10 sati, u Rasadniku na Vidicima, u Šibeniku.

Ja ležim u krevetu i čekam ritam, da me muzika ponese. Kao u snu bogata sam smaragdnih uvala, borova, rtova, pećina, stalagmita’, kazala je velika Vesna Parun u intervju 2014. godine (Moj svijet). Upravo Vesni Parun, Županijski radio Šibenik posvećuje knjižnicu na otvorenom nazvanu  ‘Salto Mortale’ po zbirci pjesama Vesne Parun. ‘Salto mortale’ je inače pojam kojemu je osnovno značenje smrtonosan, vratolomni skok…

Knjižnica ‘Salto Mortale’ treća je takva u Šibeniku, a ova je svoje mjesto našla pod krošnjama visokih borova u Rasadniku – mjestu bogatog sadržaja za kvalitetno provođenje vremena sugrađana svih godišta, od najmlađih do najstarijih, ističe se.

Po knjigu u bačvu

‘Ovim projektom, jer Salto Mortale jest prvenstveno projekt koji će trajati dva mjeseca, a Šibenčanima će donijeti pregršt lijepih stvari na mjestima za koje to ne bi nikad ni pomislili, želimo naš grad obogatiti upravo onim sadržajem koji naših sugrađani vole, a za koji se pokazalo da polako postaje brend grada. Ni lokacija nije izabrana slučajno. Naime, Rasadnik je okupljalište brojih Šibenčana, malih i velikih te se nalazi na putu do budućeg studentskog centra Palacin. Željeli smo zaokružiti priču i mjestu dodati kulturnu, književnu notu’, kazala je dugogodišnja urednica Radija Šibenik  Živana Podrug.

Ni ime Vesne Parun nije uzeto slučajno. Knjižnica nosi naziv njene zbirke pjesama objavljene 1981. godine čime se ide u susret obilježavanju stote obljetnice rođenja velike pjesnikinje 10. travnja 2022. godine.

Također, Radio Šibenik i partneri ovim se projektom pridružuju obilježavanju 2021. godine kao Godine čitanja po odluci Ministarstva kulture i čitanja, dodaje Snježana Klarić iz Udruge Fotopoetika.

Evo kako izgleda nova knjižnica na kojoj piše ‘Salto mortale’, a iz koji će ljubitelji književnosti kako bi uzeli knjigu morali zaviriti u bačvu.

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI