Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
POLITIKA
Tihomir Orešković (Foto Pliva)

Mandatar će biti farmaceut Tihomir Orešković

Tihomir Orešković (Foto Pliva)
Tihomir Orešković (Foto Pliva)

Tihomir Orešković (Foto Pliva)

Čelnici Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i Mosta Božo Petrov izvijestili su u srijedu kako će im zajednički mandatar za sastavljanje Vlade biti Tihomir Orešković, dosadašnji član Nadzornog odbora Plive Hrvatske.

 Hina javlja da se na sastanku u Sheratonu, gdje nije bilo Oreškovića, Karamarko i Petrov nisu detaljno dogovarali o ministarstvima, ali obojica čelnika su optimistični, očekuju kako će novu Vladu Hrvatska dobiti u idućih mjesec dana, a uskoro će se, kažu, dogovoriti i o datumu konstituiranja Sabora. Petrov je zadovoljan što je za mandatara prihvaćena nestranačka stručna osoba, a na pitanje koliko je vremena Orešković imao da donesu odluku hoće li prihvatiti funkciju premijera odgovorio je kako je HDZ već prije nekoliko mjeseci kontaktirao s Oreškovićem nudeći mu sudjelovanje u budućoj Vladi. Petrov je također potvrdio da je Orešković za mandatara utvrđen na prijedlog Domoljubne koalicije.

Kako kažu na stranicama Plive (POVEZNICA), Tihomir Orešković bio je član Nadzornog odbora PLIVE HRVATSKE d.o.o., te je imenovan na poziciju predsjednika Uprave s 1. srpnjem 2012. Njegova odgovornost je bila i poslovanje PLIVE u Regiji Jugoistočna Europa. Gospodin Orešković rođen je 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave. Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove. Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora. PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).novosti

Kada je imenovan predsjednikom Uprave Plive Orešković je rekao: “Iskreno me raduje što sam dobio priliku raditi zajedno s vrhunskim timom PLIVE, tvrtke koja ima izrazito bogatu povijest s brojnim internacionalnim postignućima. Dosadašnji rezultati pokazuju kako se znamo nositi sa zahtjevnim situacijama i siguran sam da ćemo na respektabilnoj povijesti graditi još uspješniju budućnost i na domaćem  i na internacionalnom tržištu.”

Na čelu Uprave Plive 4. svibnja 2015. ga je zamijenio Mihael Furjan. Za Tihomira Oreškovića tada je najavljeno da odlazi u Amsterdam gdje će biti glavni Tevin financijaš za Europu.

Pliva je najveća farmacutska tvrtka u južnoj Europi, koja je 25. listopada 2006. prodana američkoj velikoj tvrtki Barr Pharmaceuticals, Inc., koja je preuzela 92% dionica Plive u skladu s uvjetima završne ponude od 2,5 milijardi dolara. Zajedno s Plivinim trezorskim dionicama, Barr sada posjeduje ili kontrolira više od 95% Plivinih dionica s pravom glasa. 23. prosinca 2008. Teva je preuzela Barr Pharmaceuticals za 7,5 milijardi dolara, tako su Barr i Pliva (koju je Barr kupio ranije) dio Teve, s kojom je Orešković 2009. došao u Plivu na mjesto glavnog financijskog direktora za Istočnu Europu.

Izjave nakon sastanka Mosta i Domoljubne koalicije u Sheratonu. Na slici Božo Petrov, Tomislav Karamarko. foto HINA Daniel KASAP

Izjave nakon sastanka Mosta i Domoljubne koalicije u Sheratonu. Na slici Božo Petrov, Tomislav Karamarko. foto HINA Daniel KASAP

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI