Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
hadezejština
Opći sabor HDZ-a u Lisinskom / AP: “Svi argumenti su na našoj strani, slabe točke nemamo”

Opći sabor HDZ-a u Lisinskom / AP:
“Svi argumenti su na našoj strani, slabe točke nemamo”

Autobusima iz cijele Hrvatske, stizali su izaslanici i gosti u nedjelju na Opći sabor HDZ-a, a računa se da ih je bilo oko dvije tisuće. Promoviran je novi izborni slogan stranke “Za sve izazove”, i novi imidž šefa partije Andreja Plenkovića koji se predstavio u nikad vehementnijem izdanju. Bilo je tu i utemeljitelja, članova obitelji Tuđman, bivših stranačkih uzdanica koje se već dugo na stranačkim skupovima ne pojavljuju, koalicijskih partnera koji se čvrsto drže za skute svoje krovne stranke, a među svima njima i Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke. Naravno i šef HDZ-a BiH Dragan Čović. Scenografija, egzaltiranost izaslanika, zvučne kulise, motivacijski govori, sve je to već davno viđeno, tako slično nekadašnjim skupovima bivše partije. Nabrajala su se velebna postignuća naizmjence s omalovažavanjem političkih protivnika, napose SDP-a i Zorana Milanovića…

Na skupu se pojavio i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kojega je, gle vraga, aktualni šef partije AP s govornice pozdravio samo biranim, prijateljskim riječima, iako  ga je prije osam godina žestoko prozivao. Uoči početka Općeg sabora HDZ-a Karamarko je okupljenim novinarima kazao da se ni o čemu ni sa kim ne dogovara i da se vjerojatno na ovim izborima neće kandidirati. Na Sabor i nije mislio doći, ali se predomislio zbog “montipajtonovskog ponašanja oporbe i predsjednika Republike”. Njegov dolazak na središnji skup stranke Plenković je komentirao kao dokaz jedinstva i sloge svih snaga utkanih u HDZ.

-Ulazimo u još jedan izborni ciklus. Vidjeli ste da je Milanović odredio jedan dan koji je u tradiciji hrvatske političke kulture, srijedom, poslodavci će to sigurno pozdraviti. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne naše državljane diljem svijeta, a siguran sam da će oni na to odgovoriti potporom za one koji nikad ne bi stavili Hrvate u drugorazredni položaj- rekao je, uz ostalo, Plenković.

Osvrnuo se potom na sjednicu Glavnog odbora SDP-a nakon koje, kazao je,  niti je Grbin predsjednik  SDP-a, a niti je Milanović predsjednik Republike.

-Pokušao sam shvatiti u kakvoj smo to katastrofi kao država pa sam shvatio. Katastrofa je jer smo izgradili Pelješki most, LNG terminal, jer smo izgradili koridor VC, jer dovšavamo istarski ipsilon, jer gradimo brze ceste do Koprivnice, Bjelovara i Virovitice… Katastrofa je i obnova nakon potresa- ironično je nabrajao velebne uspjehe svoje vlade koja je uz sva svoja postignuća još i velikodušno dijelila narodu šakom i kapom milodare, subvencije za plin i struju, veće plaće, uskrsnice, što li sve ne.

-Ovo govorim kako bismo shvatili da oporba nema niti jednog argumenta. Svi argumenti su na našoj strani, slabe točke nemamo. Govore o HDZ-u uvijek istu i jedinu tezu – korumpirani izdajnici. Slušam osam godina što nam opozicija nudi, ima li pametnih i korisnih ideja, ali čujem jednu te istu tezu. I varijacije na tu tezu. Kad nemate ideju i kad ste frustrirani što ste godinama u oporbi i kad vidite da smo pomogli baš svima, nemaju što drugo- govorio je AP, uz konstataciju da za njih ( HDZ ) nema boljeg nego uspoređivati njihova postignuća s onima Milanovićeve vlade, koja je, ustvrdio je, bila najgora vlada u povijesti.

-Rekli smo da smo ove godine provodili u konceptualnom smislu politiku modernog suverenizma. To znači da je HDZ realizirala sve Tuđmanove ciljeve u 90-ima. Praktički je on stvorio državu. Što mi radimo kao njegovi politički nasljednici, gotovo 35 godina kasnije? Želimo da kroz ovakvu politiku naša Hrvatska bude uspješna, da ima konkurentno gospodarstvo, da ima napredno obrazovanje i znanost, da naše gospodarstvo prati transformaciju, želimo vitalno društvo, želimo društvo za mlade, želimo demografskom revitalizacijom potaknuti demografsku obnovu… želimo nastaviti snažnu borbu protiv korupcije, suprotno onome što oporba govori. Predani smo borbi protiv nje, bez obzira o kome je riječ ili kojoj opciji osoba pripada…- rekao je Plenković, uz obećanje da će Hrvatska kroz iduće četiri godine dosegnuti najmanje 80 posto razvijenosti unutar EU. Prosječnu plaću dovest će na razinu 1600 eura mjesečno, minimalnu bruto plaću na 1250 eura mjesečno, itd., itd….

Pokazat ćemo jasnu razliku između HDZ-a kao ozbiljne stranke te kaosa, primitivizma i divljaštva, rušenja ustavnog poretka i svega što  nudi alternativa na lijevoj sceni– poručio je u finišu govora AP, posebno naglašavajući da “u ove izbore HDZ ide sa sjajnim ljudima, sjajnim rezultatima, jer zbog izazova koje je nemoguće predvidjeti, potrebno je da Hrvatsku vode najbolji ljudi”.

U istom tonu, istim stilom, “mi smo sve, a svi ostali-ništa”, saboru stranke obratili su se i Gordan Jandroković, Tomislav Medved,  Marko Milić, Vladimir Šeks i drugi.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI