Neovisni novinarski portal
23.4.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Igor Shamis tvrdi da ne odlazi iz TLM-a, ali se oprašta: ‘Nisam kriv i želim svima sve najbolje’

Igor Shamis tvrdi da ne odlazi iz TLM-a, ali se oprašta:
‘Nisam kriv i želim svima sve najbolje’

Igor Shamis na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Igor Shamis na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Iako su na ročištu predstečajne nagodbe TLM-a vjerovnici odbili ponudu ruskog tajkuna, Igor Shamis još ne misli da je sve gotovo. Tvornica, rekao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare, još nije u stečaju, te se on se još uvijek nada da će vjerovnici na ponovljenom ročištu prihvatiti ponudu.

–  To što se dogodilo ne znači da TLM ide u stečaj, to znači samo da većina vjerovnika nije prihvatila naš plan. Pitanje hoće li tvrtka ići u stečaj je pitanje Trgovačkog suda. Zadnji put sam pokazao dokument koji dokazuje da novac postoji. Imao sam konzultacije s najvećim vjerovnicima, s Jadranskom bankom, TLM-om d. d. i Adrialom plus. I naravno, sada se situacija nalazi u njihovim rukama. Oni će odlučiti s kim žele raditi, a ja ću u svakom slučaju s velikim poštovanjem prihvatiti svaku njihovu odluku. Kao čovjek, sve što želim i što sam želio od prvog dana, bio je dobar razvoj situacije za TLM i radnike – rekao je Shamis, ističući da su u sedam mjeseci koliko je on u tvornici radnici uredno dobivali i da je to bila stvar koju je dosta dobro pratio.

Još jednom je ponovio da on u svom planu restrukturiranja želi TLM kao cjelinu, koja uključuje i TPP. – S velikim poštovanjem odnosim se prema svakom radniku koji tu radi, a i državi Hrvatskoj. Država i vjerovnici mogu imati i drugačije mišljenje od mojega. Alternativa im  je Impol, koji ima svoje viđenje razvoja i vjerovnici moraju odabrati što je najbolje za njih – rekao je ruski tajkun, pravdajući se da je on od početka imao najbolje namjere i da nije odgovoran za situaciju koja je nastala. Igor Shamis - presica oproštaja od TLM-a (Foto H. Pavić) (5)

– Nije moja krivnja ni greška. Na žalost, naišao sam na ljude s kavim ubuduće ne želim imati ništa zajedničko. Ali i njima želim sve najbolje, kao i TLM-u i radnicima – rekao je Shamis.

Neki vjerovnici su uložili žalbu na odluke posljednjeg ročišta predstečajne nagodbe, pa se Shamis nada da će se za dva mjeseca ročište ponoviti. Naglasio je da će do kraja listopada predtsviti svoju obvezujuću ponudu s garancijama banaka, te da će biti do kraja prosinca spreman otkupiti dugove.

– Ja ću prihvatiti bilo koje rješenje s poštovanjem i razumijevanjem. Ja stvarno ne zaslužujem napade koje doživljavam – pravdao se Shamis zaželjevši svima puno zdravlja, posla, sve najbolje u životu i karijeri.

Višekratno je ponavljao kako da sudbina tvornice više nije u njegovim rukama, nego sve ovisi o odluci vjerovnika, Trgovačkog suda i Vlade RH.  Vjerovnici, međutim, nisu prihvatili njegovu ponudu da dug od 63 otkupi za 35 milijuna eura, koju nije potkrijepio nikakvim bankovnim garancijama, već nekakvim pismom namjere.

Konferencija za novinare Igora Shamisa (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija za novinare Igora Shamisa (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI