Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
POLITIKA
Josipa Rimac

Šefica kampanje HDZ-a pobijedila u rezanju pršuta, a ‘budući premijer’ Karamarko najavio ‘uličarski obračun’ s Milanovićem

Josipa Rimac
Tomislav Karamarko i Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

Tomislav Karamarko i Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

Drugi Međunarodni festival pršuta u Drnišu okupio je u petak 60 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske. Pršut tvrtke ‘Smjeli’ iz Dugopolja u oštroj konkurenciji je osvojio najviše bodova i proglašen je najboljim među najboljima, ali ipak zvijezde festivala bili su gradonačelnica Knina Josipa Rimac, koja je pobijedila u natjecanju u rezanju pršuta, i njen gost, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

– Za mjesec dana imat ćemo konačno rješenje o zaštiti drniškog pršuta iz EU. Prije mjesec i pol objavljeno je u službenom listu EU da je zaštita gotova i čeka se rok od tri mjeseca da se daju prigovori. Mi se nadamo da prigovora neće biti, jer ovdje nemamo granicu sa Slovenijom – rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta Zvonimir Marin, pozdravljajući redom ugledne goste, a posebno Tomislava Karamarka kojeg je oslovio kao budućeg predsjednika vlade.

Josipa Rimac

Ovako se reže u Lukaru – Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

Josipa Rimac se natjecala u brzom i tankom rezanju pršuta sa Šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, drniškim gradonačelnikom Josipom Begonjom, gradonačelnikom Skradina Nedjeljkom Dujićem, te pomoćnicom ministra poljoprivrede Božicom Rukavinom. Kako je uspjela pobijediti u ovako teškoj konkurenciji nitko je nije ni pitao, jer Rimac u javnosti vrlo često s ponosom ističe svoje podrijetlo iz prominskog sela Lukara i vična je u svim poslovima kojima su vične žene Dalmatinske zagore.

Na ovoj fotografiji se se vidi koliko točno je bilo uzvanika iz drugih stranaka (Foto: Tris/H. Pavić)

Na ovoj fotografiji – po položaju desnice – točno se vidi koliko je bilo uzvanika iz drugih stranaka – ‘crne ovce’ su Bandićev izaslanik Ivica Lovrić i pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina (Foto: Tris/H. Pavić)

Možda je dio uspjeha u navijačima. Naime, nju je bodrio stranački šef Tomislav Karamarko, koji doduše nije rezao ni jeo pršut, ali je u izjavi novinarima najavio kako će u ‘uličarskom obračunu’ pobijediti Zorana Milanovića.

–  Ne. Nisam kušao, ali s pažnjom sam gledao i slušao proglašenje pobjednika. Zašto sam tu, to je možda temeljno pitanje. Bio sam prošle godine i bit ću slijedeće godine. Kad dođem tu sjetim se kako je zapravo žalosna činjenica da Hrvatska uvozi gotovo 70 posto hrane i da je porast turizma zapravo porast prodaje nečije tuđe robe u našim hotelima. Dakle, to je jedan od prvih projekata naše vlade da ćemo spriječiti uvoz lošije robe pored kvalitetne hrvatske robe. To je smisao dolaska ovdje – rekao je Karamarko, potvrdivši neizravno da je riječ o kampanji.

Tomislav Karamarko fotografirao se s djecom drniškog vrtića (Foto: Tris/H. Pavić)

Djeca u kampanji: Tomislav Karamarko fotografirao se s djecom drniškog vrtića (Foto: Tris/H. Pavić)

– Premijer je nepredvidiv i prpošan u svojim izjavama. Međutim, to je sad manifestacija, rekao bih, ponašanje čovjeka koji zna da ništa nije učinio i koji zna da će uskoro izgubiti izbore i koji sad, čini mi se, lupa sa svih strana kako stigne. Nije dobro. Ako on misli da će se inventura njegovog posla u četiri godine, koja je porazna, sto tisuća iseljenih, skoro sto milijardi kuna  novog zaduženja, depopulacija, gubitak 80.000 radnih mjesta, da će se ta inventura svesti na sat razgovora samnom? Možemo mi to napraviti, ali to nije realno. Dakle, on bi morao odgovarati narodu kojem je ovo počinio. Što se tiče mišjih rupa, di je bio u Kninu,  di je bio u Sinju? To je mišja rupa. Ako njemu treba taj neki obračun uličarski i to ću mu napraviti, ali i tu će izgubiti – rekao je Karamarko.
Komentirajuči ankete Crodemoskopa po kojem je razlika između HDZ-ove i SDP-ove koalicije jedva dva posto Karamarko je rekao kako su one falsificirane.
– Ja ih tri godine komentiram i ukazujem na falsificiranje tih rezultata. Ne znam s kim će ti ljudi raditi u uređenom društvu kad mi dođemo na vlast. Razlika između nas i SDP-a je 12 do 14 posto. A osim toga, uvijek govorimo da su najbolje ankete na dan izbora. 3,5 godine pobjeđujemo, pobijedit ćemo i sad – rekao je Karamarko.

Neki su rezali debelo i bili diskvalificiranii (Foto: Tris/H. Pavić)

Neki su rezali debelo i bili diskvalificirani, ali pršut je ionako bio u drugom planu (Foto: Tris/H. Pavić)

Za problem sirijskih izbjeglica rekao je da se on treba rješavati tamo gdje nastaje, u Siriji, te se složio s ocjenom koje je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović o kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Upitan za gospodarski rast kojim se hvali vlada Zorana Milanovića rekao je da je  minimalan, uvjetovan prilikama u Europi i zaduživanjem, te da je tako malo da ga nitko ne osjeća. – Zadužili su moje i vaše unuke. Godišnje se se zadužuju 25 milijardi kuna. Sva sreća da izbori nisu u siječnju, jer bi nas do tada zadužili preko sto milijardi – rekao je Karamarko.
Siguran je da će pobijediti na izborima, ali još nije složio vladu. – Ne. Nismo složili vladu. Razmišljamo, imamo imena, vrtimo, naravno ništa ne objavljujemo i nikom nisam rekao da je kandidat. Kad dođe vrijeme, reći ćemo. Još je rano za to – kaže Karamarko.

Festival pršuta formalno je otvorila pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina, zbog čega domaćini ukazali čast da je uvrste među natjecatelje u rezanju pršuta. Uz pršut i Josipu Rimac, najveća zvijezda je svakako bio Tomislav Karamarko kojem su domaćini tepali kao budućem premijeru i njemu, umjesto Rukavini, predlagali mjere koje treba poduzeti za poboljšanje stanja u pršutarstvu, poljoprivredi i gospodarstvu općenito.

Feta Nediljka Dujića bila je bez premca (Foto: H. Pavić)

Feta Nediljka Dujića bila je bez premca (Foto: H. Pavić)

.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI