Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
EKOLOGIJA
Kornati na korak do prestižnog certifikata održivog turizma kakvog već ima 120 europskih parkova

Kornati na korak do prestižnog certifikata održivog turizma kakvog već ima 120 europskih parkova

Nakon tri dana provedena na Kornatima Marja van Loef, procijeniteljica Europarc federacije svoje će dojmove prenijeti članovima Odbora Europarc federacije koja će potom donijeti konačnu odluku o tome hoće li NP Kornati dobiti željeni certifikat za održivi turizam ili ne. Osim što se na terenu uvjerila u pravo stanje prirode i zaštite ovog morskog zaštićenog područja, Marja van Loef se susrela sa zaposlenicima parka, lokalnim stanovništvom i drugima kako bi uokvirila priču o mogućnostima održivog turizma na ovom jedinstvenom otočnom području čiji je kopneni dio u gotovo stopostotnom vlasništvu privatnih vlasnika.

Kornati, snimila. J. Klisović

Kako su nas izvijestili iz WWF-a ( najveće svjetske organizacije za zaštitu prirode) koja svoj ogranak WWF Adria ima i u Zagrebu, u slučaju da NP Kornati dobije certifikat, što će se, inače znati tek na jesen, bit će to prvi hrvatski nacionalni park s prestižnim ceritfikatom, kakvog, inače već imaju parkovi prirode Lonjsko polje i Medvednica.
„Kornatsko otočje pravi je jadranski biser u kojem su lokalno stanovništvo i posjetitelji u skladnom odnosu s prirodom“, kazala je Marja van Loef obilazeći park. „Naravno, pred dionicima je puno izazova na putu k održivom razvoju zajednice. Po onome što sam vidjela i čula mogu zaključiti da su svi dionici uključeni u rad s parkom vrlo motivirani za suradnju s ostalim članovima Foruma ali i u partnerstvu s mnogim drugim dionicima u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je očuvanje kornatske vrijednosti kako bismo svi u njoj mogli uživati“.
Iz NP Kornati podsjećaju da su u proces nominacije za ovaj certifikat ušli kroz poticaj WWF-a, koji je putem projekta „Parkovi Dinarskog luka“ već pomogao pet parkova iz regije da postanu vlasnici prestižnog certifikata. Da bi predali nominaciju, u NP Kornati su osnovali Forum za turizam svih dionika, te napravili akcijski plan i strategiju turizma za razdoblje od narednih pet godina. Svoju nominaciju predali su krajem veljače, a rezultat posjeta procjeniteljice bit će znan potkraj godine.
Marko Turčinov, v.d. ravnatelj NP Kornati i Marja van Loef

Marko Turčinov, v.d. ravnatelj NP Kornati i Marja van Loef

U 120 europskih parkova provodi se održivi turizam
„Naša zaštićena područja su neopisiva mjesta s prekrasnom biološkom raznolikosti. To je i prilika za kvalitetan i održiv razvoj turizma. Drago mi je što su to prepoznali i članovi Foruma za turizam u NP Kornati! Dobivanje certifikata odlična je promocija: parkovi se povezuju, poslovni partneri se povezuju, a Kornati se pridružuju najvećoj mreži od više od 120 europskih parkova koji rade na održivom turizmu i tako čine jedinstveno tržište koje nam se na ovaj način otvara“, istaknula je Andrea Štefan iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.
Zakan
Kornati uz bok europskih parkova
NP Kornati će se dobivanjem ovog certifikata upisati na mapu svjetski poznatih parkova kao što su parkovi Provanse ili Velike Britanije. Marko Turčinov. v.d. ravnatelja JU NP Kornati ističe da su suradnja među dionicima parka, zajednička priprema i provedba zadanih aktivnosti preduvjeti za održivo upravljanje ovim zaštićenim područjem. „Pred nama je puno posla, no vjerujemo da se zajedno može više i bolje. Zbog svoje ljepote Kornati su odavna stavljeni na popis hrvatske nacionalne baštine, a dobivanjem Certifikata i provedbom zajedničkih aktivnosti unutar Strategije razvoja održivog turizma, zauzet ćemo zasluženo mjesto na mapi europskih parkova“, zaključuje Turčinov.
Kornati, snimila J. Klisović
Glavni cilj certifikata za održivi turizam, ističe se, je povećanje kvalitete usluga u turizmu s ciljem zaštite prirode u parku. Održivi turizam zadovoljava potrebe sadašnjih turista i domaćina, a ujedno štiti i poboljšava prilike za budući razvoj. Riječ je, inače o posebnom načinu upravljanja u kojemu su ekonomske, socijalne i estetske potrebe turista zadovoljene, a istovremeno se zadržava kulturni identitet, te bitni ekološki procesi i biološka raznolikost. Turizam je jedan od glavnih ekonomskih pokretača, a dobivanje certifikata za održivi turizam nezamislivo je bez partnerstva i dobre suradnje sa svim korisnicima parka, što se upravo ovih dana provjeravalo na terenu.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI