Neovisni novinarski portal
8.5.2021.
Sport
Šibenska regata krstaša: Jedina regata koja se vidi s kopna

Šibenska regata krstaša:
Jedina regata koja se vidi s kopna

Šibenik će, od 5. do 7. prosinca, petnaestu godinu zaredom biti domaćin međunarodnoj utrci jedrilica.

regata

Osamljenički je to sport. To jedrenje. Ne zato što ste osuđeni na nekoliko članova posade u borbi s morem i vjetrom, nego što redovito nemate publike. Gotovo nikad. Ako ste optimist, tada će vas jedino roditelji s kopna pokušati locirati dalekozorom. Ako ste već u Laseru, tada roditeljima zabranjujete da vas dođu gledati, a ako ste u krstašu, tada ste vjerojatno i sami već roditelj i većina obitelji je s vama na jedrilici. Regate su daleko od kopna i nitko se i ne trudi pratiti ih.
Šibenska regata krstaša po tome je izuzetak. Jedna je od rijetkih na svijetu, u nas jedina, kojoj se regatno polje rasteže tik uz gradsku rivu. Pogled na pedesetak ljepotana razvijenih jedara pruža se kao na dlanu, a i jedriličari imaju jedinstven doživljaj – umjesto pučine, s lijeve ili desne strane pruža im se stara šibenska gradska jezgra u svoj svojoj srednjovjekovnoj snazi. Start je kod mula Krke (mol koji dijeli šibensku rivu na pola), a cilj je pod Šibenskim mostom, tamo gdje se Krka ulijeva u more.
Sve te prednosti nisu bile jamac da će publika stvarno i doći. Prvih desetak godina vodila se nesmiljena bitka; unatoč ponudi fritula, bakalara i rižota, bez obzira na defile Šibenske narodne glazbe, bajkera u uniformama sv. Nikole i Djedu Mrazu koji se po uvali vozio na skijama, uvijek je iz nekog razloga više Šibenčana bilo u prigradskom šoping centru, nego na rivi. Al’ i to se počelo mijenjati.
Lanjska regata bila je, možda zahvaljujući i idealnom sunčanom danu, najposjećenija dosad. Nekoliko tisuća ljudi, ne samo iz Šibenika, svjedočilo je pobjedi domaće posade na brodu Anđela X. Šibenska regata krstaša u međuvremenu je postala dijelom trodnevne manifestacije Valovi Šibenika, koja uzbuđenja nudi i na kopnu, barem jednako koliko i na moru.

16 sati u moru

Petnaesta Šibenska regata krstaša ove će godine biti održana u subotu, 6. prosinca. Dan ranije odvozit će se Monotip klupsko prvenstvo JK Val Šibenik, a nedjelja je rezervirana za Kup Jadranske banke, finalnu monotip triple race regatu. Neka vas ne zbunjuju ovi šminkerski jedriličarski izrazi, radi se samo o različitim klasama jedrilica – ako ste među publikom na rivi, jedino što vas zanima jest da brodovi razviju svoje flokove i spinnakere, pa ma koje klase bili, dok vi ispijate kapućino na zubatom suncu. A sunca će ovoga vikenda u Šibeniku navodno biti, ili točnije – kiše neće. Organizatori su gotovo pa izravno spojeni s norveškim satelitima, pa ako lažu oni, lažemo i mi vama.
Posebna priča je priznanje „Valovi Šibenika“, ustanovljeno prije tri godine kojeg, nakon tradicionalnog fažola, a prije bogate lutrije, dobiju zaslužni spasitelji na moru. Lani je otišla u ruke 12-godišnjoj Hani Dragojević, koja je skočila u more kako bi spasila u konope zapetljanog kolegu optimista, a ove godine nagrađeni su Srđan Vitez i Dragan Parađina. Dvojica solinskih ribara priskočila su u pomoć jedrilici koja je ostala bez pogona, no nesretni niz okolonosti doveo je do toga da je na kraju njih trebalo spašavati. Srđan i Dragan plutali su 16 sati u moru, prešli su 25 milja, i za to će u subotu na jedriličarskoj fešti u Azimutu dobiti plaketu od pleksiglasa.
Osim vjetrom, jedra na Šibenskoj regati krstaša svake godine treba napuniti i nekim novcem. Grad Šibenik daje, privatnici daju, institucije nešto daju, prilože štogod i zaljubljenici u jedrenje. Petnaest godina bitke s većom ili manjom krizom uvijek nekako završi na priželjkivanoj nuli, a da nije bilo uzalud danas dokazuju švedske, mađarske, talijanske i sve ostale posade koje su dosad najavile dolazak na 15. regatu.
Start središnje regate, Šibenske regate krstaša, najavljen je za subotu, u 11 sati. Znat ćete kad je po udaru topa na rivi. Nemojte mu stati preblizu, zujat će vam u ušima iduća dva sata. Smatrajte se upozorenima!

 

Tags:

VEZANE VIJESTI