Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
JEDRA / Sport
Šibenska regata krstaša (Foto: Jozica Krnić)

Šibenska regata krstaša:
Fatamorgana nepobjediva po bonaci

Šibenska regata krstaša (Foto: Jozica Krnić)

Ovoga se vikenda u Šibeniku održala tradicionalna, 19. po redu, regata krstaša, koja se jedri u čast sv. Nikole, zaštitnika pomoraca.

Subotnje jutro pred start 19. Šibenske regate krstaša organizatore iz Jedriličarskog kluba Val dočekalo je najgore moguće vrijeme: kiša i bonaca. Kiša, doduše, više nije padala nakon osam sati, no vjetar nikako da krene. Tek nešto malo burina zapuhalo je oko podne, što je bilo dovoljno tek za jedan plov po šibenskom zaljevu.
Po takvim uvjetima daleko najbrža bila je posada Fatamorgane, kojom je kormilario Mate Arapov, član Mornara iz Splita. Poznavateljima jedrenje to i nije bilo iznenađenje, budući da Fatamorgana lagana jedrilica kojoj po bonaci teško netko može ozbiljno parirati. Drugo mjesto zauzeli su članovi posade Furiosa II sa skiperom Igorom Čupićem iz zadarskog kluba Uskok, a treći su bili domaći momci iz JK Val iz Šibenika u jedrilici Clean Sport One, kojom je dirigirao Teo Piasevoli.
Nagrade najboljima podijeljene su nakon tradicionalne porcije fažola u šibenskoj Gradskoj vijećnici, gdje je po sedmi put dodijeljeno priznanje Valovi Šibenika za spašavanje na moru. Priznanje su ove godine dobili Matej Barhanović i Matej Lisičar, obojica iz Bola na Braču, koji su 24. rujna 2018., po buri od 50 čvorova, spasili dva jedriličara na dasci od sigurne smrti.
Danas se jedri finale, odnosno pripetavanje na jedrilicama Platu 25 Wave Sailing Centera (sve pobjedničke posade jedre na istim jedrilicama), a pobjednik će biti proglašen apsolutnim slavodobitnikom ovogodišnjeg izdanja Šibenske regate krstaša.
Fotogalerija Jozice Krnić:

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI