Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Ministar Mihael Zmajlović pobjegao pred novinarima iz Solarisa!

Ministar Mihael Zmajlović pobjegao pred novinarima iz Solarisa!

Zmajlović u Solarisu (Foto Tris) (1)

Na Šestom godišnjem susretu hrvatskih gradonačelnika i poduzetnika što se održava u šibenskom Solarisu, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, nakon kraćeg obraćanja sudionicima skupa, napustio je dvoranu i izbjegao novinare, iako je u protokolu bila predviđena i izjava za medije. Bez objašnjenja i isprike Zmajlović je otišao, što govori i o ministrovom bon-tonu, ali bogme i nečistoj savijesti. Pitanje je i opravdanosti njegova dolaska u Šibenik, s obzirom da gradonačelnicima i načelnicima nije dao ni priliku da postave pitanja o temi koja je besumnje od iznimnog javnog interesa- gospodarenju otpadom.

Na dvodnevnom skupu u Solarisu sudjeluje dvjestotinjak gradonačelnika i načelnika te poduzetnika, a u fokusu ovogodišnjeg susreta je gospodarenje otpadom, vodno gospodarstvo i financiranje lokalne samouprave. Sudionike je, kao domaćin, pozdravio šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je apelirao na kolege da bez obriza na stranačku pripadnost i politička opredjeljenja pokušaju s ove konferencije otići s jedinstvenim zaključcima koji će biti primarno na korist građana i sredina koje predstavljaju. Založio se za ravnomjerniji razvoj Hrvatske, jer je to glavna pretpostavka ukupnog razvoja te pomalo revoltirano ocijenio kako se danas u Hrvatskoj jedinice lokalne uprave i samouprave percipiraju kao armija parazita, iako se na njih troši svega 14,5 posto sredstava, a bez grada Zagreba, to je jedva pet posto državnog novca.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk ministru Zmajloviću postavio je izravno pitanje zbog čega se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode samostalno ne angažira na sanaciji dviju krupnih crnih točaka županije, kninskoj laguni kod DIV-TVIK-a i platou Lozovac kod bivše Tvornice aluminija (Ivanal). Pauk je, međutim, baš kao i novinari, ostao bez odgovora.

Ministar Zmajlović došao je, reklo bi se, u Šibenik tek da bi se pred gradonačelnicima i načelnicima pohvalio dosezima svoga Ministarstva, odnosno vlastitima.

– Samo u ove dvije i pol godine realiziraju se projekti u službi gospodarenja otpadom vrijedni 512 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u osam godina ranije- rekao je Zmajlović i nastavio: To pokazuje da je cilj o 50 posto odvojeno prikupljenog papira, stakla, plastike i metala do 2020. realan i dostižan. No, da bi sustav zaživio  ključno je da su građani informirani i educirani, da znaju zašto je važno ovo što radimo. Fond za zaštitu okoliša zato će do kraja godine krenuti s nacionalnom kampanjom, a isto očekujemo i od gradova i općina.

Do kraja 2018.  Hrvatska će, kazao je, uvesti cjelovit sustav gospodarenja otpadom, što znači uvođenje razvrstavanja otpada, sanaciju odlagališta i izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom.

Šesti susret gradonačelnika i poduzetnika u Solarisu kod Šibenika nastavlja se i sutra kada će se sudionicima obratiti potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI