Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
POLITIKA
Vodice: Grad turizma i visokog standarda, a bez vrtića!?

Vodice:
Grad turizma i visokog standarda, a bez vrtića!?

Čak 40 posto vodičkih predškolaca nije se uspjelo zbrinuti u skromnim vrtićkim kapacitetima toga grada koji nosi titulu apsolutno najbogatijeg u Šibensko-kninskoj županiji.

Dr.sc. Marija Alfirev, potpredsjednica GO SDP Vodice i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Vodica (Foto H. Pavić) (1)Čak 40 posto vodičkih predškolaca nije se uspjelo zbrinuti u skromnim vrtićkim kapacitetima toga grada koji nosi titulu apsolutno najbogatijeg u Šibensko-kninskoj županiji. U Vodicama, koje su perjanica hrvatskog turizma, napose masovnog, čini se, ima novca za sve osim za dječje vrtiće. A to pokazuje eklatantnu nebrigu gradonačelnice Branke Juričev Martinčev jer problem nije novi, nego datira od davnih dana- izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjendica vodičkog SDP-a i tamošnja gradska vijećnica Marija Alfirev.

Umjesto da problem na vrijeme rješava, gradonačelnica daje lažna obećanja, obmanjuje roditelje i sebe tvrdeći da će to pitanje biti riješeno kroz EU fondove, jer je Grad aplicirao preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za europski novac namijenjen izgradnji novog vrtića. – Trenutno je na tzv. listi čekanja 55 vodičkih mališana, a gradonačelnica se pravda da su to djeca čiji bar jedan roditelj ne radi, kao da to može biti opravdanje. Kako će nezaposleni roditelji tražiti posao ako im djeca nisu na sigurnom- pita se SDP-ova vijećnica Marija Alfirev, koja drži da je manjak vrtićkih kapaciteta odraz nebrige i loše pronatalitetne politike HDZ-a.

– Do 2014. smo došli s jednim dječjim vrtićem izgrađenim još 80-ih godina prošlog stoljeća! Svake godine izvan vrtićkog smještaja ostaje 40-50 djece, a ove godine ih je čak 55. Što gradonačelnica radi? Daje lažna obećanja, priča bajke za djecu i plaća skupi najam privatnih prostora za vrtić, umjesto da je aplicirala na natječaje koji su bili upravo za tu namjenu, a njih je propustila. Europska investicijska banka godinama s 80 posto sufinancira takve projekte,  još od 2001., i na njih su se javili mnogi gradovi i općine, ali ne i Vodice. Gdje je briga o ljudima, o našoj djeci, a propuštaju se takvi natječaji, i istodobno se vodički HDZ hvali promišljenom demografskom politikom? Konstantno upozoravamo na taj problem, i što čujemo? Gradonačelnica nam vraća lopticu tezom kako je SDP na vlasti!? Ali otkad je SDP, a koliko je godina prije toga bio HDZ, pa zašto vrtić nije izgrađen ranije – javno proziva vijećnica  Alfirev vodičku gradonačelnicu Branku Juričev Martinčev.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI