Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
GOSPODARSTVO
Od sutra na Zavod na zapošljavanje odlazi 40 radnika Tvornice prešanih proizvoda

Od sutra na Zavod na zapošljavanje odlazi 40 radnika Tvornice prešanih proizvoda

Sa današnjim danom okončana je zakonska procedura pokrenuta kako bi Tvornica prešanih proizvoda mogla završiti program kadrovskog restrukuriranja, odnosno otkazati radni odnos za 40 prekobrojnih djelatnika, odnosno njihovih radnih mjesta.

Iako su oba tvornička sindikata dala negativno mišljenje na predloženi plan, Hrvatski zavod za zapošljavanje dao je pozitivno mišljenje čime su se, uz ranije završene procese, stvorile sve pretpostavke da 40 zaposlenika krene put Burze rada. Sukladno godinama staža dobit će otpremnine, međutim slaba je to utjeha za gubitak posla u ovim teškim gospodarskim vremenima u kojima novih radnih mjesta ima „na kapaljku“. Aktualna gospodarska krvna slika, naime govori o daljnjem padu BDP-a u drugom tromjesečju od visokih 0, 8 posto, a ako se zna da je riječ o jedanaestom kvartalnom uzastopnom padu BDP-a onda je jasno kakva se perspektiva nudi nezaposlenima i svima onima koji će to tek postati.

anode

Činjenica je da je Tvornica prešanih proizvoda koja je odnedavno privatizirana od tvrtke Euris, a prije toga kao dio nekoć moćnog aluminijskog diva-TLM od strane Konzorcija, već godinama u financijskim dubiozama iz kojih je nije uspio izvući nijedan vlasnik pa ni onaj koji je njome najduže vladao i upravljao-država. Istina, država je u nekoliko navrata otpisivala velika dugovanja ne samo TPP-u već TLM-u u cijelosti sravnjavajući poslovanje na tzv. poslovnu nulu, međutim tvornički menadžment nije uspjevao hvatati korak sa novonastalim stanjem na tržištu, a posljedica je bila stvaranje novih i novih gubitaka.
Samo prošlogodišnji gubitak TPP-a iznosi 55 milijuna kuna, a ukupni 110 milijuna kuna.
Branimir Lepur, predsjednik Uprave TPP-a ističe kako nije sretan zbog odluke o otkazima koja je, po njemu, bila nužnost kako bi se spasila preostala radna mjesta.

U konsolidaciju je trebalo krenuti prije 10 godina

-Kamo sreće da se u konsolidaciju tvrtke krenulo prije 10 godina, a ne danas. Razgovarali smo i pregovarali s oba tvornička sindikata s kojima smo održali najmanje dvanaest sastanaka, ispoštivali smo cjelokupnu zakonsku proceduru potrebitu u ovom slučaju i sa današnjim danom istječu svi zakonski rokovi. Ponavljam, program je bio nužnost, a ne nečiji hir, a do ovakvog stanja je došlo i zbog rada onih koje danas nitko ne proziva. Teški uvjeti poslovanja nisu u TPP došli sa mojim dolaskom niti preko noći. Oni su tu, kao što sam to već rekao, prisutni duže vrijeme.
Restrukturiranje koje je započelo smanjivanjem broja zaposlenih ide dalje, odnosno otkazi su, nastavlja Lepur, samo jedan od od poteza koji bi trebali rezultirati ozdravljivanju tvrtke i njezinom financijskom konsolidacijom.
Jedna mjera sama za sebe nije dovoljna i zato će već u sljedećih mjesec dana uslijediti više poteza prema financijskim transakcijama, izloženosti bankama, kamatama, reprogramu obveza… U konačnici, trebalo bi doći do ozdravljenja tvrtke kojoj trenutačno na ruku ide i aktualno stanje na svjetskom aluminijskom tržištu. Vrijeme je ključni faktor i zato moramo djelovati brzo, reći će Lepur.
Za kvalitetno restrukturiranje koje će ipak zahtjevati određeno vrijeme nužno je najmanje 10 milijuna eura, priznaje naš sugovornik. Samo za projekt nove prese treba najmanje godina dana što znači da bi ozdravljenje trebalo uslijediti najranije u 2016.g.

Ivan Svraka- nije se dovoljno vodilo računa o socijalnom statusu radnika

Ivan Svraka, glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske- Industrijski sindikat kaže za portal Tris kako su se negativno očitovali na spomenuti Program viška radnika. Smatra kako je novac koji se sada osigurava za otpremnine trebalo investirati u nabavku sirovina i za održavanje, odnosno vjeruje kako otkazi nisu pravo rješenje za njihov problem. Navodi kako se pri uvrštavanju na listu „prekobrojnih“ nije dovoljno vodilo računa o socijalnom statusu svakog pojedinca pa su se tako na listi koja je bila aktualna polovicom srpnja (37 imena) našla šestorica radnika koji uzdržavaju po dvoje djece, te četvorica sa po jednim uzdržavanim djetetom. U pisanom očitovanju naveo je primjedbu i na starost radnika koji su stavljeni na listu, a većina ih je u dobi od 50 do 60 godina. U tim godinama života teško će pronaći drugi posao, smatra Svraka od kojeg saznajemo da među „prekobrojnima“ nema nikoga od sindikalnih čelnika niti njihovih pomoćnika.

Prije 7 godina- 1400 zaposlenih, danas- manje od 600

U dvije tvornice nekadašnjeg TLM-a te u Adrialu plus danas radi tek oko 600 radnika. Ako se zna da je u trenutku preuzimanja TLM-a od strane pet tvrtki koje su se ujedinile u Konzorcij bilo 1400 zaposlenih, onda je jasno da se u proteklih gotovo 7 godina stanje kontinuirano pogoršavalo, a broj radnika smanjivao. Konzorcij je odustao od TLM-a, a koliko je ispoštivao obvezu ulaganja 107 milijuna eura u 7 godina, nije poznato. Upravo na tomu sada inzistira Hrvatski sindikat metalaca čiji je čelnik Zdarvko Burazer pozvao Vladu i nadležno resorno Ministarstva gospodarstva da analiziraju ukupno tvorničko poslovanje.
Tvornica prešanih proizvoda i Tvornica valjanih proizvoda godišnje uprihoduju oko 200 milijuna eura prihoda što govori o još uvijek snažnom poduzeću, barem je takva u lokalnim okvirima.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI