Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
MEDIJI / POLITIKA
Priopćenje HND-a i SNH : Masovni otkazi medijskim radnicima UNA televizije čije emitiranje u Hrvatskoj blokiraju teleoperateri…

Priopćenje HND-a i SNH :
Masovni otkazi medijskim radnicima UNA televizije čije emitiranje u Hrvatskoj blokiraju teleoperateri…

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju žaljenje zbog masovnih otkaza novinarima, novinarkama, snimateljima, montažerima, tonskim majstorima, producentima i ostalim djelatnicima u zagrebačkom dopisništvu UNA televizije i dijele zabrinutost za egzistenciju tridesetak kolegica i kolega, sve redom cijenjenih medijskih radnika koji se svojim dosadašnjim radom ničim nisu ogriješili o načela profesije, kaže se u dramatičnom priopćenju HND-a povodom masovnih otkaza medijskim radnicima zagrebačkog dopisništva UNA-e…

UNA je počela s radom u prosincu prošle godine, bila je najavljena kao veliki regionalni medijski projekt sa sjedištem u Banja Luci, zaposlen je velik broj novinara i novinarki, snimatelja, montažera…, ali u Hrvatskoj uprava televizije u godinu dana nije uspjela potpisati ugovor ni s jednim teleoperaterom, pa se ovdje program UNA-e ne emitira. Uprava je obavila niz razgovora s Hrvatskim telekomom i A1, ali dogvoor nije postignut, navodi u priopćenju HND.

Agencija za elektroničke medije UNA televiziji je izdala urednu dozvolu za emitiranje, što u osnovi znači da ne bi trebalo biti nijedne prepreke njezinom poslovanju u Hrvatskoj, ali, kako vidimo, prepreka, zasad nepremostivih, ipak ima.

HND i SNH, unatoč činjenici da se radi o privatnim tvrtkama i poslovnim odlukama, smatraju da bi teleoperateri trebali imati u vidu da je novinarstvo javno dobro i da postoji opravdani interes javnosti za medijskim sadržajem kojeg iz nekog razloga građani ne mogu konzumirati. Zbog toga će HND i SNH zatražiti od teleoperatera da im odgovore na pitanje zašto UNA televizija, unatoč dozvoli Agencije za elektroničke medije, ne može emitirati svoje informativne sadržaje na tim platformama.

-U medijima se UNA TV kolokvijalno naziva “Dodikovom televizijom” jer se vlasnički veže uz Igora Dodika, sina Milorada Dodika, ali naše kolege i kolegice ne smijemo vezati uz vlasničku strukturu izdavača te zbog toga ne bi smjeli trpjeti posljedice. Jedini interes HND-a i SNH je očuvanje novinarskih radnih mjesta jer UNA TV već gotovo godinu dana radi i u Hrvatskoj, gdje plaća poreze- poručuju u priopćenju Hrvoje Zovko i Maja Sever u ime HND-a i SNH.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI