Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
POLITIKA / zagrebalije
Tomašević na pressici: Onima koji su u Holdingu višak, a ima ih više od 500, ponudit ćemo operativna mjesta na kojima je manjak radnika, uključujući i poslove čistača…

Tomašević na pressici:
Onima koji su u Holdingu višak, a ima ih više od 500, ponudit ćemo operativna mjesta na kojima je manjak radnika, uključujući i poslove čistača…

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj , prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare, u utorak je iznio nekoliko podataka koji demantiraju one što njihove učinke tijekom proteklih sedam mjeseci nazivaju minornim, ništicom, daleko ispod očekivanja… Primjera radi, kad su preuzeli vlast, 4. lipnja 2021. zatekli su ukupno prijavljenih projekata Fond EU solidarnosti 479 milijuna kuna, a ugovoreno je bilo 137 milijuna. Danas, pak, ukupno je prijavljeno projekata u vrijednosti od milijardu i 836 milijuna, čak četiri puta više, a ugovoreno 719 milijuna kuna, iznio je novinarima Tomašević. Provedena je i reorganizacija Gradske uprave, pa Zagreb više nema 27 nego svega 16 ureda, kako su u kampanji i obećali- rekao je.

Najavio je , javlja N1, normalizaciju odvoza glomaznog otpada, jer su u ponedjeljak izdane sve dozvole za korištenje sabirno-oporabnog centra u Jakuševcu.
I ono najvažnije- otkazi u Holdingu– točno je, bit će ih 500-tinjak, pa čak i više na razini cijele grupacije. Taj je proces, podsjetio je Tomašević, krenuo još u studenome kada je utvrđeno da postoje viškovi zaposlenih, uglavnom u administraciji, i krenulo se u proces savjetovanja sa sindikatima koji će potrajati, ništa se neće lomiti preko koljena. Otpremnine će se, kaže, isplaćivati prema kolektivnom ugovoru i zakonu, a veće su od iznosa dviju plaća.

Oni koji budu višak u hipertrofiranoj Bandićevoj administraciji koju je nova vlast naslijedila, dobit će priliku da odu na radna mjesta gdje je evidentiran manjak radnika, a to su uglavnom operativni poslovi, i ne fali ih samo u “Čistoći”, rekao je Tomašević, napominjući da se to odnosi i na rukovodeće kadrove. Pa ako im odgovara, već sutra mogu biti i operativci ( smetlari ) Čistoće, jer Zagrebački holding je komunalno poduzeće i to mu je core business za koji imaju premalo radnika, premalo je čistačica, previše administrativaca, stotinjak rukovodećih kadrova, treba to izbalansirati …

S obzirom na zatečeni dug Holdinga od 5 milijardi kuna, jasno je da nova Uprava mora provoditi energičnu i bespoštednu racionalizaicju ako im je stalo da tvrtka opstane. A brojka od oko 500 ljudi viška, tek je, kako je kazao, prva procjena, realno ih je i puno više.

Ni Snježna kraljica neće više od Grada dobivati “kraljevske dotacije”, a dosad je dobivala nekoliko puta više nego sve ostale sportske manifestacije u gradu zajedno, što nova vlast ne smatra pravednim.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI